auto

Lanci za sneg su garancija bezbednog putovanja 

Vožnja u zimskim uslovima je potpuno drugačija od vožnje u ostalim godišnjim dobima, predstavlja veliki problem vozačima, posebno manje iskusnim, pa se njima, ali i iskusnim vozačima, savetuje oprez  i poštovanje saobraćajnih propisa, kako bi vožnja bila bezbedna. Za bezbednu vožnju u zimskim uslovima neophodno je dobro opšte stanje i vozača i vozila. Ukoliko je ispravno, ima potrebnu  opremu, kako redovnu tako i dodatnu kao što su lanci za sneg, vozilo je u dobrom opštem stanju i spremno je za put u zimskim uslovima. 

Lanci za sneg su obavezan deo zimske opreme

Pred polazak na put, posebno duži put, obavezno je informisanje o stanju na putevima,  dobro je znati kakva je prohodnost puteva i gde su zastoji, da li se očekuju padavine. Za vožnju po snegu ili klizavom kolovozu, neophodno je da se svaka promena tokom vožnje obavlja vrlo pažljivo, mnogo sporije nego inače, nagle promene u vožnji po klizavom ili snegom prekrivenom kolovozu, mogu da dovedu do gubljenja kontrole nad automobilom, posebno je veliki rizik ukoliko na autu nisu zimske gume ili su loše, a u uslovima jake zime i visokog snega veliki je rizik voziti auto ukoliko na gumama nisu lanci za sneg.

Sneg je najveći neprijatelj bezbedne vožnje, rastresit po putu, smanjuje trenje između točkova i asfalta. Kako na kolovozu prekrivenom snegom ne bi došlo do proklizavanja usled smanjenog trenja, do nepredviđenih i neprijatnih situacija,  na točkove se montiraju lanci za sneg. Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, od 1. novembra do 1. aprila i vozila moraju biti opremljena zimskom opremom,  koja podrazumeva zimske pneumatike i uređaje za povećanje trenja kakvi su lanci za sneg. 

Važno je znati koji su odgovarajući 

Najvažnije je da lanci za sneg budu prilagođeni dimenzijama pneumatika, nikako se ne nabavljaju oni koji ne odgovaraju pneumaticima, a najveća je greška da se  postavljaju oni koji su veći ili manji od pneumatika, mogu da oštete vozilo i ugroze bezbednost putnika. Lanci se nikada ne postavljaju na samo jedan pneumatik,   postavljaju se  na pogonske točkove, na sva četiri, prednje ili zadnje, zavisi od toga gde je osovina. 

Važno je da budu dobro pričvršćeni i da se postave preko gazeće površine. Posle postavljanja, nakon desetak metara vožnje  mora da se proveri jesu li ispravno postavljeni,  posle sto metara je neophodna još jedna provera o njihovoj ispravnosti. Nakon što su montirani, nastavlja se sa opreznom vožnjom, čak i kada se vozač privikne na vožnju, ne treba da preteruje sa brzinom.

Koliko je potrebno da odvojite za lance ove zime

Na cenu lanaca za sneg, ove sezone kao i ranijih sezona, utiče ponuda proizvođača, kvalitet i debljina karike i na njima ne treba štedeti, zato što dobri lanci za sneg znače bezbednost na putu ove zime, a mogu se kupiti za dve-tri ili najviše pet hiljada.  Ne kupuju se istog kvaliteta za gradsku i planinsku vožnju, naravno da za planinske uslove mora da budu kvalitetniji i deblji, pa za one koji planiraju zimovanje važi da još sada, dok traju i akcije na njihovu prodaju, nabave  par lanaca koji će im osigurati vožnju po snegu.