Vodič za kupovinu ugaone garniture

Odlučili ste se za kupovinu ugaonne garniture. Sigurni ste da je to pun pogodak za osveženje vašeg životnog prostora. Odredili ste joj mesto, dimenzije, stranu ugla,… Ali, i dalje ne znate šta biste tačno kupili. Fuzija stilova danas ume da stvori pometnju.

No, dok smo toga svesni ima rešenja. Najteže bi bilo napraviti veliki promašaj, kupiti garnituru koja će odudarati od svega što je okružuje. Kako se to ne bi desilo, dajemo vam nekoliko smernica.

Jednostavnost pruža sigurnost

Jednostavne, da ne kažemo uobičajene, ugaone garniture se mogu uklopiti u sve stilove. To nije običan komad nameštaja, već podrazumeva nešto klasičniji oblik, boje, mebl, kroj,… Pronaći ćete ih u polukružnom obliku, obliku ćiriličnog P ili G slova. Njen oblik je u glavnom uslovljen veličinom prostorije. Obično se prave sa naslonom za leđa, glavu i ruke, sa vrlo diskretnim ili potpuno sakrivenim nogarama.

Pošto je reč o jednostavnom tipu garniture, trebalo bi izabrati efektan mebl, koji se uklapa sa ostatkom vašeg nameštaja. Dobro je kombinovati ugaonu garnituru sa podovima (parket, brodski pod, laminat, vinil, pločice,…) ili sa zidovima (prema boji zida ili vrsti zidne obloge). Potom bi tek trebalo spram njenog mebla dodati adekvatne zavese i podne prostirke. Klasične garniture se odlično uklapaju uz različite vrste nameštaja – drvo, medijapan, staklene površine,…

Budite u trendu

Moderne ugaone garniture se preporučuju onima koji žele da njihov nameštaj bude primećen. Ekscentričnost ovog komada nameštaja se ogleda, pre svega, u njegovom obliku – ili je minijaturna ili je glomazna. Proizvode se u standardnim oblicima (П, Г, polukrug), imaju često sve naslone (za ruke, noge, leđa, glavu) ili su potpuno „gole“ i bez ičega. Ona ponekad može imati velike i upadljive jastuke. Najčešće se prave od eko kože i fantastično se mogu uklopiti uz smirene boje drveta i iverice.

Odlično pristaju u velikim prostorijama – poslovni prostori ili prostrane dnevene sobe. Zato dobro izgledaju i uz delove sa velikim staklenim površinama, ali samo ako staklo nije u boji. Dizajneri vrlo često ovakve ugaone garniture kombinuju sa diskretnom bojom zida, na koji, u samo jednom delu stave efektnu zidnu tapetu. Uklapaju se uz sve vrste podova, samo bi trebalo da budu bez prostirki, kako bi garnitura dobila pažnju koju zaslužuje.

Kraljica stila

Kožna ugaona garnitura biće stilski neprevaziđena u svakom prostoru, jer mu daje notu luksuza i glamura. Najbolje se uklapa uz salonski nameštaj, ali i retro stilovima daje atraktivan ton. Kožna ugaona garnitura upotpuniće i minimalističke stilove – eklektički, industrial i sl. Zavisno od toga kakvu prostoriju opremate i u kakvom stilu, biraćete garnituru u određenoj boji.

Ono što će je učiniti naročito prijemčivom baš za vaš prostor su „dodaci“ koji je definišu – drveni elementi, metalni okviri, držači za ruke, noge, leđa, jasuci, nasloni itd. Savršeno se uklapa uz sve tipove podnih i zidnih obloga. Kožne ugaone garniture u glavnom se kupuju za dnevni boravak, mada su savršene i za kancelarijski prostor, a u manjim stanovima, mogu zameniti čak i gostinski sobu. Pošto je ovo investicija za ceo život, imajte u vidu da su najbolje garniture od italijanske kože.