sobna vrata

Vodič za kupovinu sobnih vrata

Odabir pravih unutrašnjih vrata za vas i vaš dom je velika odluka. To su komadi unutrašnjeg dizajna sa kojima morate da živite, da ih stalno gledate i koristite, iz dana u dan – što znači da je njihov izbor od velikog značaja.

Dobra sobna vrata bi trebalo da upotpune vaš dom, savršeno se uklapajući u vaš stil i dizajn kuće. A najbolja sobna vrata – da pored toga budu i kvalitetna, izdržljiva, da se lako održavaju i da ne koštaju čitavo bogatstvo!

U ovom tekstu daćemo vam mini vodič za kupovinu sobnih vrata, koji će vam pomoći da donesete najbolju odluku kada je izbor sobnih vrata u pitanju.

Pravi stil vrata za vas

Kada je u pitanju izbor stila i vrste sobnih vrata za vas, morate uzeti u obzir nekoliko faktora.

  • Kako će vrata funkcionisati (da li se otvaraju ili su klizna)?
  • Kakav je vaš trenutni dizajn enterijera (da li on ostaje ili će se verovatno sve promeniti?)
  • Vaš trenutni nameštaj, uključujući podove, lajsne, pa čak i vaše stepenište!

Međutim, ovo su samo neka uobičajena razmišljanja. Vaša vrata ne moraju savršeno da odgovaraju vašim unutrašnjim podešavanjima. U stvari, mnogi vlasnici kuća sada biraju veoma različite boje sobnih vrata sa željom da ih naglase i naprave kontrast u prostoriji.

Saveti za stilizovanje

Ako vaš enterijer ima savremeniji izgled, preporučujemo da se odlučite za ravna (panel) vrata. Ova vrsta vrata pomaže da se upotpuni elegantan i minimalistički izgled. Birajte svetlije note ukoliko hoćete da prostorija deluje veće i obavezno ih uskladite sa bojom parketa ili podne obloge.

Obložena vrata se uklapaju i sa savremenim i sa tradicionalnim enterijerom. Nudeći više detalja i dubine, obložena vrata su najčešći tip vrata u kući.

Za stariju kuću sa više klasičnim stilom, masivna drvena vrata mogu učiniti čuda.

Vrste unutrašnjih vrata

Kada birate sobna vrata, prva stvar od koje želite da krenete je materijal od koih su napravljena. Da pogledamo koje su najčešći modeli na tržištu.

Drvo – tu se podrazumevaju i vrata sa šupljim i sa punim jezgrom. Svaka od ovih varijanti ima svojih prednosti – šuplje jezgro ili kartonsko saće daju vratima lakoću i jednostavnost, dok su puna vrata dobri izolatori od zvukova i toplote. Drvena vrata su veoma jaka, laka za postavljanje i jednostavno se održavaju. Drvena vrata se takođe mogu farbati i polirati u skladu sa vašim stilom.

Aluminijumska vrata – sa tankim su okvirima, elegantnog izgleda i savremenog dizajna. Aluminijumska vrata se takođe lako postavljaju, lagana su i sada su dostupna u raznim bojama. Takođe su dugotrajna i ne pate od korozije ili rđe.

PVC – siguran, jeftin i otporan na vatru. PVC vrata su jaka, laka za održavanje, a opet kao aluminijum ne pate od rđe.

Izgled sobnih vrata

Kada razmišljate o izgledu vaših sobnih vrata, morate odlučiti da li više volite drvo ili farbanu završnu obradu.

Drvo – nudi toplinu, može biti izdržljivo i u zavisnosti od vrste drveta koje se bira može biti bogate boje.

drvena vrata

Farbani medijapan –ofarbana vrata daju čist izgled i osećaj svežine, a takođe se mogu ofarbati u niz različitih boja (mada je bela najčešća). Oslikana vrata se takođe mogu vremenom prefarbati u različite boje kako bi odgovarale vašem enterijeru koji se menja. (Napomena: Odlučite se za sjajnu boju da biste dobili visoki sjaj ili saten za suptilniji sjaj).

Stakleni paneli na vratima

Ako želite da sobe budu svetle i otvorene, sobna zastakljena vrata mogu biti odlična opcija.

Sobna vrata mogu biti potpuno zastakljena ili da imaju poneke zastakljene delove. Takođe imate izbor prozirnog stakla ili matiranog, omogućavajući svetlost da uđe, a da istovremeno zadržava element privatnosti.

Zastakljena vrata se uglavnom nalaze u zajedničkim životnim prostorima unutar kuće, kao što su dnevna soba ili trpezarija, ali se izbegavaju u spavaćim sobama. 

Najbolja vrata za pregrađivanje soba

Ako želite da podelite sobe ili napravite otvoreni prostor, sada možete pronaći niz modernih unutrašnjih vrata koja će vam pomoći. Sve češće organizovanje rada od kuće nateraće vas da jedan deo prostorije povremeno pretvorite u svoju kancelariju. Evo kako možete to učiniti sa pregradnim vratima.

Zastakljena vrata – stvarajući snažnu vezu između prostorija, i dalje možete videti jednu sobu iz druge sa opcijom unutrašnjeg zastakljivanja. Zastakljena vrata takođe mogu učiniti sobe svetlijim, a istovremeno ih učiniti većim.

Čvrsta vrata – odlična ako želite da potpuno zatvorite prostore, stvarajući prijatniji i intimniji osećaj bez ikakvih ometanja.

Dvostruka vrata – ako imate prostora za otvaranje vrata, dvokrilna vrata su odlična u tome da soba izgleda veća, kao i da pomažu da se dve sobe lako povežu.

Klizna vrata – odlično rešenje za spajanje prostorija, međutim, važno je zapamtiti da se klizna vrata neće potpuno otvoriti.

Kontrolna lista prilikom kupovine unutrašnjih vrata

Pri kupovini unutrašnjih vrata važno je proveriti šta tačno uključuje cena. Na primer, da li cena uključuje samo vrata? Ili su okvir vrata, ručke, šarke itd?

Ove dodatne karakteristike su, naravno, potrebne za završetak vrata; međutim, oni takođe mogu uticati na cenu, a samim tim i na vašu konačnu odluku.

Evo liste šta treba da proverite:

  • Da li vrata imaju garanciju?
  • Da li imaju sertifikate o stepenu izolacije koju nude?
  • Od čega je napravljena ispuna?
  • U kojim dimenzijama su dostupna?
  • Koliko se čeka na isporuku?

Kada tražite savršena sobna vrata, neophodno je kupiti ona koja odgovaraju vašim jedinstvenim preferencijama i željama. Sobna vrata utičnu na stil, mogu vam pomoći da povećate vrednost vašoj nekretnini, a ako se vrata pravilno održavaju, mogu trajati ceo život. Zbog toga je važno odabrati savršena sobna vrata u moru izobilja na tržištu.