Uložite u bezbednost svog doma: Ovo su načini da se zaštitite od provala i pljački

Bezbednost vašeg doma i sigurnost koju on pruža vama i vašoj porodici jedan je od najvećih prioriteta koji svi mi imamo u životu. Ovo nije samo odgovornost vlasnika kuća prema nekretnini i novcu koji su uložili u nju, već i prema ljudima koji žive sa njima i predstavljaju najbliže osobe u njihovom okruženju.

Nažalost, stopa kriminala raste iz godine u godinu, i samo zato što do sada niste bili na meti provalnika i lopova ne znači da to nikada nećete postati. Zbog toga je važno da naučite više o ovim problemima i da pronađete konkretne i efikasne načine da ih predupredite. Ako niste sigurni kako da to uradite, evo nekoliko predloga koji bi mogli da vam pomognu da unapredite sigurnost svog životnog prostora, ali i svoje porodice.

Ograde oko kuća i okućnica

Ovo je ideja koja možda neće mnogo značiti ljudima koji žive u zgradama, ali za sve oni koji žive u kućama, odbrana i bezbednost počinju upravo od spoljašnjeg prostora. Ograda koja će okružiti vaš dom predstavlja najbolji način da se odbiju potencijalni provalnici. Ograda mora biti napravljena od čvrstog i izdržljivog materijala, ali bi bilo dobro i da u sebi uključuje dodatak svetala koji se aktiviraju pokretom. Tako će svako znati da ne sme da pređe granicu koja odvaja vaš dom, ali ova svetla imaju i još jednu prednost: pomažu vam da primetite ukoliko vam se neko približava. Najzad, ako hoćete da budete još bezbedniji, skratite svo grmlje i žbunje oko svoje ograde jer ćete tako oduzeti priliku lopovima da se sakriju.

Ojačana vrata i prozori

Ovo je verovatno najčešći način da obezbedite svoj dom i stoga vlasnici kuća i stanova najčešće ulažu u vrata visokog kvaliteta i ojačane okvire za prozore. Ovo je naročito primetno u zgradama u koje je lako ući i onda iz hodnika doći do stanova koji nisu zaključani. Stoga, ako i vi želite da se zaštitite, pronađite otporna ulazna vrata za stan koja će sprečiti svaki nezakonit upad i učiniti vaš dom potpuno bezbednim. Prozori otporni na razbijanje pružaju dodatni sloj zaštite, sprečavajući provalnike da iskoriste prozore kao tačke ulaza u vaš dom. Instalacija čvrstih brava čini vaš dom još sigurnijim i stvara okruženje u kom neovlašćen pristup postaje skoro nemoguć zadatak za potencijalne provalnike.

Pametni sistemi kućne bezbednosti

U eri pametne tehnologije, ulaganje u najsavremeniji sistem kućne sigurnosti više nije luksuz, već neophodnost. Iako ovi sistemi još uvek nisu česti kod nas kao što su u svetu, morate imati na umu da svi pametni uređaji oko vas – kamere na ogradama, kapijama i vratima, kao i senzori za pokret – čine sveobuhvatan sistem nadzora koji nudi zaokruženu zaštitu i obaveštava vas o svemu što se dešava. Ove inovacije ne samo da odvraćaju provalnike od vašeg doma, već i omogućavaju vlasnicima kuća i stanova da budu povezani sa svojim domom i primaju obaveštenja o bezbednosti čak i kada su daleko od kuće. 

Povežite se sa komšijama

Svuda na Zapadu, naročito u Americi, ova ideja je izuzetno popularna, i to iz prostog razloga: ne košta ništa, a može mnogo da znači. Ovo je praksa koju treba uvesti i na našim prostorima jer angažovanje zajednice ima ključnu ulogu u stvaranju sigurnog životnog okruženja, naročito ako se povežete sa komšijama koji mogu da vam obilaze kuću dok ste vi van grada. Učešće u ovakvom dogovoru podstiče ljude da sarađuju i da jedni drugima čuvaju kuće, što poboljšava ukupnu sigurnost zajednice i stvara mrežu pojedinaca koji zajedno rade na sprečavanju kriminala. 

Obezbeđivanje doma je težak i komplikovan poduhvat koji zahteva detaljnu logistiku. No, ako prihvatite ove ideje, sigurno ćete moći da uradite nešto dobro za svoju bezbednost, kao i za bezbednost svoje porodice, te počnite da ih istražujete već danas.