Tri razloga da posetite Budimpeštu već ovog vikenda

Mnogi domaći portali i magazini prave liste destinacija koje se moraju posetiti makar jednom u životu, ali je zanimljivo to što često (nepravedno) zapostavljaju destinacije koje su nam mnogo bliže i pristupačnije, a koje takođe vredi videti i doživeti zbog onoga što imaju da ponude. Da, na listama su uvek Italija, Španija, Francuska, koje nisu toliko daleko od nas, ali koliko ste puta na tim #TravelInspo listama videli, recimo, Mađarsku?

Možda ponekad i jeste, ali ne toliko često kao druge „egzotične“ zemlje i još primamljivija ostrva. Dakle, Mađarska se definitivno mora naći na vašoj #MustVisit listi, a glavni razlog za to je njena prestonica – Budimpešta. Razlozi?

Blizu je

Ako ste jedan od onih lenjih turista koji bi sve da vide, ali samo da se ne muče mnogo, Budimpešta je odlična destinacija za vas. Iz kojeg god grada u Srbiji da ste, do mađarske prestonice će vam trebati nekoliko sati vožnje, a ono što je još sjajno jeste činjenica da možete upotrebiti kombi prevoz do Budimpešte koji je brz, efikasan, povoljan i jako udoban, pa se tako ne morate „gužvati“ u autobusu. Put nećete ni osetiti, kako finansijski, tako i u smislu same udobnosti i prijatnosti. Dakle, pozovite kombi prevoz i zakažite put za Budimpeštu većovog vikenda, verujte nam!

Grad sa dušom i bogatom istorijom

Ako ste jedan od onih turista koji bi pak sve da vide i nije im problem da sve vreme šetaju i obilaze grad, Budimpešta će za vas biti prava poslastica! Budimpešta je grad za koji se može reći da ima dušu i atmosferu sličnu srpskoj, samo još veseliju, starstveniju i razigraniju (pa vi vidite!) a osim toga se može pohvaliti i bogatom istorijom koja je iznedrila neke od najpoznatijih građevina, ali i priča koje se iza njih kriju.  Ako vas zanima šta je ono što u Budimpešti morate videti, najbolje je da krenete od Vatci ulice koja je poznata kao sam centar grada, ali i omiljena ulica svih koji obožavaju šoping. Ona vas vodi do Kossuth trga koji je jedan od najpoznatijih trgova u gradu i na kojem je smeštena najpoznatija građevina Budimpšte – Parlament. Parlament je građen u neogotskom stilu, a teško je odrediti da li je građevina lepša preko dana ili noću, osvetljena. Preporučuje se da Parlament, ali i čuvene mostove po kojima je Budimpešta poznata, pažljivo razgledate tokom krstarenja Dunavom.

Idući takozvanom avenijom kulture videćete još neke arhitektonske znamenitosti kao što je Opera, a ovom ulicom stižete do glavnog gradskog trga, Trga heroja. Trg heroja predstavlja Milenijumski spomenik ukrašen statuama vođa koje su osvojile Mađarsku, ali i drugih znamenitih ličnosti. Na trgu morate videti i Muzej lepe umetnosti i Muzej savremene umetnosti, kao i Zoološki vrt i glavni gradski park. Tu je i dvorac Vajdahunjad koji je replika rumunskih dvoraca i koji nema nikakvu istorijsku važnost, ali zato ima turističku.

Iako je Pešta nekako uvek zanimljivija za obilazak, i Budim ima čime da se pohvali – Budimskom tvrđavom, Budimskim kraljevskim dvoracem i Ribarski bastionom sa prelepim pogledom, a sa brda Gelert takođe možete sagledati ceo grad, kao na dlanu.

Odlična hrana

Ako ste jedan od onih turista koji uživaju u isprobavanju nove kuhinje, onda će vam se Budimpešta svideti i zbog toga – hrana je prosto savršena! Ne zna se da li je bolji njihov gulaš ili paprikaš, a sirevi se tako lepo slažu sa vinima da je nemoguće „promašiti“ dobitnu kombinaciju. Dakle, definitivno – Budimpešta je grad za sva čula!