Šta sve mora da sadrži svaka dobro organizovana i funkcionalna kancelarija?

Opremanje kancelarije je izazovan zadatak jer je potrebno uklopiti sav nameštaj i kancelarijsku opremu i u isto vreme učiniti da prostor izgleda funkcionalan i uredan. Pored toga, ovaj prostor treba da bude uređen i u određenom stilu koji će biti profesionalan ali i prijatan za boravak.

Imajući sve to u vidu, ponekad ovaj posao može da oduzme dosta vremena ukoliko nemate jasnu ideju kako želite da vaša kancelarija izgleda na kraju. Imajući organizovanost i funkcionalnost u vidu kao dve glavne odlike, postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da to i ostvarite.

Kvalitetan i praktičan nameštaj

Kvalitetan i ergonomičan nameštaj ima nekoliko uloga, a glavne su one koje se odnose na obavljanje poslova i zdravlje zaposlenih. Kada se radi o poslu, lakše i bolje se sve obavlja ukoliko imate kvalitetan nameštaj koji će vam omogućiti da imate dovoljno prostora za rad.

Pored toga, nameštaj značajno utiče na efikasnost i kvalitet obavljenog posla jer ukoliko se u vašoj kancelariji nalazi odgovarajući nameštaj koji je organizovan tako da ste fokusirani na posao, biće vam lakše da sve završite na vreme.

Sa druge strane, kvalitetan nameštaj koji vam omogućava pravilno sedenje i sprečava nepravilno držanje će uticati na vaše zdravlje i sprečiti ozbiljne zdravstvene probleme u budućnosti.

Dobro osvetljenje

Količina svetla će uticati na vaš posao u velikoj meri – biće vam preglednije sve što radite i nestaće konstantan umor koji može da vas ometa u poslu. Najbolje bi bilo kada biste imali dosta prirodnog svetla kao glavni izvor osvetljenja jer je ono najbolje za vaš vid. Ukoliko je neophodno da dodajete još izvora svetlosti, opredelite se za nekoliko vrsta osvetljenja jer će vam to omogućiti da ga palite u odnosu na to koliko svetla vam je potrebno.

Ovo ćete postići dodavanjem raznih lampi koje ćete moći da upalite u zavisnosti od količine prirodnog svetla i dodatnog osvetljenja koje vam je potrebno. Takođe, odaberite sijalice koje nisu jake i koje će pružiti što prirodnije osvetljenje kako biste zaštitili vid i sprečili glavobolje.

Opremite prostor 

Enterijer i nameštaj su jednako bitni kao i stvari koje ćete koristiti svakodnevno. U zavisnosti od delatnosti u kojoj poslujete, biće vam potreban pouzdan kancelarijski pribor koji će vam omogućiti da neometano obavljate svakodnevne poslove, organizujete sastanke i pravite planove za buduće projekte koji vas očekuju.

Od sitnog inventara do većih stavki, pronađite mesto za sve tako da ne narušava izgled vaše kancelarije i ne stvara vam nered. Poznato je da se u neredu ne može raditi te na vreme razmislite o prostoru za skladištenje.

Iskoristite svaki kutak

Nameštaj, pored toga što može da bude funkcionalan, može da ima i nekoliko funkcija. Klupa koja može da služi za sedenje, može da bude i prostor za skladištenje u koji ćete skloniti sve ono što ne koristite svakodnevno. Radni sto ne mora da bude klasičan radni sto, može da bude komad nameštaja koji će se proširiti ukoliko se stvori potreba da održite sastanak i potrebno vam je da svi prisutni imaju dovoljno prostora da vode beleške. 

Deo za inspiraciju

Ponekad vam je potrebno da se odvojite od posla na trenutak kako biste dobili novu ideju ili rešili neki problem. Ukoliko imate dovoljno prostora, napravite mali kutak za inspiraciju koji će sadržati belu tablu po kojoj ćete moći da pišete predloge za rešavanje određenih problema ili da pronađete najbolji način kako da uradite posao. Pored toga, ovo može da vam služi i kao podsetnik za bitne datume ili rokove koji su vam bitni.

Za dobru kancelariju je neophodan dobar početni plan kako biste imali vremena da se organizujete i nabavite sav neophodan materijal i rasporedite ga pravilno. Iskoristite sav prostor na najbolji mogući način kako biste sebi stvorili idealan prostor za rad.