Prodaje se lobanja sveca koja leči od seksualnih bolesti

leci
Na aukciji se našao još jedan neobičan predmet, a u pitanju je lobanja u drvenom okviru koji datira iz 17. veka. Lobanja navodno pripada svecu Vitalisu za koga se veruje da je imao moć izlečenja od seksualnih bolesti…..

Ostaci ovog sveca, koji je umro 1370. godine, u posedu su njegovih potomaka iz Irske, iako je on većinu svog života proveo na prostoru današnje Italije.

Smatra se da su njegovu lobanju u Irsku doneli preci današnjih vlasnika, za vreme tzv. „Velikog obilaska“. To je bio običaj koji su upražnjavali bogati Evropljani u periodu od 17. do 19. veka, sa ciljem da obilaskom evropskih znamenitosti steknu uvid u bogatu kulturu naroda ovog kontinenta.

Veruje se da je Vitalis živeo nemoralnim životom kao mladić, a da bi se iskupio za neobuzdanu mladost odlučio se na hodočašće po evropskim svetilištima.

Nakon nekog od hodočašća skrasio se u blizini Asisa, gde je nastavio da živi asketskim životom. Odrekao se svih materijalnih dobara i šetao obučen samo u krpe, a jedino što je imao je korpa, u kojoj je donosio vodu sa potoka.

Procenjuje se da će lobanja dostići cenu između 800 i 1.200 eura.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *