Podela metalnih cevi po obliku i konstrukciji

Upotreba metalnih cevi u praksi je široka i možete ih naći na svakom koraku, samo nekada toga nismo svesni. One se koriste svakodnevno u građevinarstvu, za proizvodnju metalne galanterije ali i za opšte potrebe u mašinstvu, koristi se za poljoprivrednu mehanizaciju, kod automobila i kamiona, u bravarskoj proizvodnji, ali i za vodu odnosno cevovode, ograde, skele i tome slično. 

Mogu biti napravljene od čistih metala poput gvožđa, aluminijuma, nikla, cinka, bakra, hroma i tome slično. Ali mogu biti napravljene i od legura od kojih je najčešće korišćen u praksi čelik, a za njima idu i mesing, silumin, bronza itd.  Legure predstavljaju mešavinu više elemenata od kojih je bar jedan metal pa samim tim imaju i njegove osobe koje se mogu promeniti odnosno poboljšati mehaničkom ili termičkom obradom. 

Danas na našem tržištu možete naći mnoštvo firmi koje se bave proizvodnjom i prodajom metalnih cevi svih oblika i veličina. Njihovi sajtovi su razvijeni i na njima možete naći njihovu celokupu ponudu i dobiti sve potrebne informacije iz prve ruke. 

Podela prema obliku

U odnosu na oblik od kojeg se prave u praksi se mogu sresti kvadratne, pravougaone i okrugle metalne cevi. Sami nazivi ovih proizvoda govore o tome o kojem obliku je reč. 

Kvadratne se mogu razlikovati dalje po dimenziji stranice koje mogu ići od 13×13 mm pa sve do 200×200 mm. A mogu se razlikovati i po debljini zida. 

Pravougaone cevi se takođe mogu razlikovati u odnosu na dimenziju stranica (od 30×20 mm do 200×120 mm) kao i po debljini zida i orijentacionoj masi. 

Okrugli šavni komadi mogu se razlikovati po spoljnom prečniku i debljini zida i mogu biti hidroispirane, konstrukcione i tankozidne. Dok sa druge strane postoje i čelicne okrugle bez šava izgrađene od uljeničkog (konstrukcionog) ili niskolegiranog čelika. 

Mogu biti šavne i bešavne

Šavne metalne cevi mogu biti zavarene od hladno oblikovanog materijala koji se savija u jedan od tri gore pomenuta oblika i u skladu sa potrebnim dimenzijama. Sa druge strane imamo bešavne metalne cevi koje nastaju provlačenjem čvrste gredice preko šipke za probijanje kako se stvorila šuplja školjka. Kod njih proizvodni proces ne podrazumeva zavarivanje i zato ih neki smatraju jačim i pouzdanijim u odnosu na šavne. 

I jedne i druge su našle široku primenu u praksi. Šavne se koriste za izradu manje odgovornih konstrukcija poput automobilske industrije , poljoprivredne mehanizacije kao i u građevinarstvu. Ali se njihova primena može naći i van toga u raznolikim oblastima poput proizvodnje metalnog nameštaja, mašinogradnji, u proizvodnji lakih čeličnih konstrukcija, bravarskoj proizvodnji itd. 

Kada je reč o ceni uglavnom je cena bešavnih metalnih cevi veća u odnosu na šavne. 

Mogu se naći i pocinkovani komadi sa različitim izvedbama krajeva, kao na primer sa narezanim navojem i mufom, ili bez navoja i mufa, sa grooe nastavkom, šavne itd. Kod njih se razlikuje spoljni prečnik, debljina zida i težina po dužnom metru. 

Gde se mogu kupiti?

Sve navedene modele, oblike i veličine možete naći u nekoj od firmi koje se bave njihovom proizvodnojm i prodajom. One zapošljavaju stručne ljude koji će vam dati sve potrebne povratne informacije i o proizvodnima i uslugama koje nude. 

U odnosu na količinu poručenih proizvoda postoji mogućnosti i određenih popusta. 

Kontakte firmi možete dobiti po preporuci, sa reklama ili ih možete sami naći putem interneta. Skoro sve ozbiljne firme koje se bave ovim poslom izložile su svoju ponudu na internetu gde se mogu naći i svi kontakt podaci.