Krit kao savršena destinacija za medeni mesec

Jedan od najzanimljivijih i najuzbudljivijih delova organizacije svakog venčanja defintivno je medeni mesec. Ovo je jedno od najvažnijih putovanja i putovanje koje ćete sigurno zauvek pamtiti jer na njega prvi put krećete sa svojim, sada i zvaničnim, suprugom. Mnogi parovi biraju egzotične destinacije koje su na spisku mesta koja morate posetiti makar jednom u životu, ali ima i onih koji biraju nešto „običnije“ i svoj medeni mesec „spajaju“ sa letovanjem što je naročito pogodno za sve parove koji se venčavaju tokom leta. Ako spadate u ovu drugu grupu za vas imamo odličan predlog gde otići na medeni mesec, a to je Krit.

Specifičan položaj

Najpre, treba naglasiti da Krit, iako nije reč o dalekoj, egzotičnoj destinaciji, nikako nije ni „običan“. Ovo najveće grčko ostrvo i peto po veličini u Mediteranu posebno je zato što se nalazi na „udaru“ tri kontinenta, Evrope, Azije i Afrike, a upravo svom geograskom položaju može da zahvali za to što se odlikuje specifičnom kulturom i posebnim, prelepim izgledom. Krit zapljuskuju i tri mora, Libijsko, Egejsko i Jonsko, a karakterističan je i po brojnim zalivima, poluostrvima i uvalama koji mu daju poseban pečat.

Bogato istorijsko nasleđe

Ako ste jedan od oni parova koji vole aktivno leto, Krit će vam se sigurno dopasti i zbog toga što ima da ponudi u kulturnom smislu. Upravo na ovom grčkom ostrvu rođena je prva evropska civilizacija, Minojska civilizacija, a u tom periodu su nastale i neke od najlepših građevina koje se i danas mogu videti, kao što je palata na Knososu. Minojska civilizacija je poznata i po umetnosti, a neka dela iz tog perioda su i danas sačuvana. Dakle, za ljubitelje istraživanja i istorije, ovo ostrvo će biti prava poslastica!

Hersonisos

Hersonisos je, osim glavnog grada Herakliona, grad koji morate posetiti jer je „živ“ i tokom dana i noću. Preko dana možete da uživate u razgledanju prelepe arhitekture, ručate u najboljim restoranima i tavernama, a noću vas očekuje bogat i uzbudljiv noćni život. Ovaj grad je poznat i po prelepim i prilično dugim peščanim plažama koje će sigurno doprineti vašem uživanju u odmoru i medenom mesecu.

Ukoliko želite da vidite kako izgledaju najluksuzniji hoteli u celoj Grčkoj i uživate u malim kamenim plažama koje su prilično zavučene i privatne, posetite i grad Elounda koji obožavaju i najpoznatiji političari i muzičari širom sveta.

Najlepše plaže

Krit je svakako poznat po brojnim i jako lepim plažama te vas sigurno neće razočarati kada je ovaj segment letovanja u pitanju. Neke od najlepših su Vai, Malia i Matala, a reč je prostranim peščanim plažama zbog kojih ćete se osećati kao u raju!

Znamenitosti

Još neke znamenitosti koje morate posetiti, kada se već dođete avionom na Krit, su i najbogatiji arheološki muzej u Grčkoj koji se nalazi u Heraklionu i u kojem možete videti eksponate počevši od Neolita, pa sve do perioda rimske imperije; Gortis – nekadašnja rimska prestonica; zamak Frangocastello koji su sagradili Venecijanci; Knosos kao najpoznatije ostatke Minojske civilizacije; kanjon Samarija koji je najduži i najlepši kanjon u Evropi; a tu je i prelepa šljunkovita plaža Ierapetra. Ako vas neko pita, definitivno najlepša plaža na Kritu je Falasarna koja se nalazi na 63 km od Hanie.