Kosmičko pivo

pivo
Predstavnici privatne australijske pivare su objavili da su proizveli pivo koje se konzumira u uslovima mikrogravitacije, na primer na Međunarodnoj kosmičkoj stanici….

Piće koje je dobilo ime „Vostok 4 Pines Stout“, svrstava se u klasu stauta (tamno pivo sa dodatkom prženog slada, kao i karamela i prženog ječma) izrazitog je ukusa, s obzirom da čulo ukusa u bestežinskom stanju slabi tako da ljudu ne mogu da osete nijanse ukusa, preneo je Rojters.

Autori su testirali svoj novitet za vreme poletanja aviona, koji periodično „propada“ tako da su putnici bili u bestežinskom stanju.

Posle ispijanja više od jedne litre piva „Vostok 4 Pines Stout“ ekspert-dobrovoljac iz nekomercijalne organizacije „Astronauts4Hire“ je pozitivno ocenio ukus, ali je ukazao na teškoće pri pijenju, jer u bestežinskim uslovima pivo ne može da se sipa.

Sem toga, mehurići Co2 u bestežinskom stanju se slabo odvajaju od tečnosti tako da piće nema uobičajen karakterističan ukus. Holandski istražvač je ranije predložio specijalnu tehnologiju pivske ambalaže, kojom se ti nedostaci prevazilaze, ali australijanci nisu precizirali da li će taj izum primeniti.

{youtubejw}2f3RVqrq4Ow{/youtubejw}

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *