Kako obezbediti veći životni prostor u doba inflacije

Bilo da živite sami, sa životnim saputnikom ili sa nekoliko manje ili veće dece, jedna stvar je svima nama zajednička – uvek nam fali životnog prostora! Ovo je oduvek bilo tačno, u svim generacijama, ali se čini da je ovo nikada nije bilo tačnije nego sada.

Postoji nekoliko razloga zašto je to tako, no izgleda da je jednostavna potreba savremenog čoveka i savremene porodice da ima dovoljno prostora za život, odmor, odlaganje stvari i sve ostale stvari koje karakterišu život u 21. veku. Međutim, kako sa potrebom za većim prostorom raste i cena tog prostora, neophodno je dobro promisliti pre no što uložimo novac u nekretninu, naročito u doba trenutne inflacije.

Dakle, ako i vi tražite veći životni prostor u ovom trenutku, evo nekoliko stvari koje bi trebalo da znate.

Vratite se kući

Ova opcija nikada nije bila popularna, naročito kod mladih koji pokušavaju da vode samostalan život ili da odgajaju decu u skladu sa svojim idejama, pravilima i vrednosti, ali situacija je trenutno takva da mnogi nisu u poziciji da biraju.

Zbog toga neki od njih odlučuju da se vrate roditeljima i da ponovo žive u prostoru gde su odrasli. Naravno, ovo nije najlakša odluka na svetu i zahtevaće mnogo odricanja i razumevanja svih uključenih strana – i vas i vaših roditelja – ali suživot sa roditeljima svakako nije najgora situacija u kojoj možete da se zateknete.

Ovo je naročito tačno ako pokušavate da uštedite što više para za što kraće vreme, a život u roditeljskoj kući će vam umnogome pomoći da to uradite što bezbolnije.

Definišite šta vam treba

Ako se odlučujete da kupite nekretninu, budite spremni za dugotrajan, komplikovan i vrlo stresan postupak. Nije važno gde živite, kakav tip nekretnine kupujete, koliko će vaš budući dom biti veliki i koliko ćete novca potrošiti – pre svega toga morate da posvetite vreme i energiju planiranju ovih koraka.

Dakle, važno je da razmislite šta vam tačno treba i kako bi mogla da izgleda vaša idealna nekretnina. Kada to uradite, biće vam lakše da je pronađete, naročito ako tražite životni prostor na velikom tržištu.

Ako vas, na primer, interesuje povoljna prodaja stanova, Beograd je pravo mesto na kome ćete moći da pronađete nekretninu koja će zadovoljniti sve vaše želje – ili makar većinu njih.

Počnite da štedite već danas

Nažalost, jedan od problema sa kojima se svi danas suočavamo jeste činjenica da ne možemo da predvidimo budućnost. Drugim rečima, ne možemo da znamo koliko će još ovaj period inflacije da traje, na koji način će da se završi i koje će sve posledite ostaviti na ekonomsku i socio-političku budućnost našeg društva.

Zbog toga je neophodno da počnete da reagujete odmah i da bez odlaganja razmislite o tome kako ćete da uštedite određenu sumu novca koju ćete uložiti u svoj novi životni prostor. Ovo neće biti ni lak, ni jednostavan, ni brz proces, pa se potrudite za izbegnete stres i pokušajte da ostanete usmereni na svoj cilj.

Idite dalje od centra

Postoje ljudi koji vole da žive na periferiji velikih gradova ili pak u manjim sredinama, svesni svih prednosti ove odluke i uticaja koje ona može da ima na kvalitet njihovog života.

Sa druge strane, postoje oni koji ne mogu da zamisle svoj život van centra grada, a ako ste i vi među njima, budite spremni da to svoje insistiranje na lokaciji platite više nego što ste mogli da zamislite.

Dakle, ako želite da pronađete komforan životni prostor i da na njega ne potrošite sav novac koji imate na ovom svetu, idite dalje od centra i pronađite lokacije koje će vam za istu cenu ponuditi mnogo veće nekretnine.

Kupovina nekretnine je komplikovan i težak posao, naročito u doba inflacije, ali ako pratite ovih nekoliko saveta, moći ćete da pronađete savršen prostor i da započnete novu fazu svoj života!