Dugoročna vremenska prognoza za Evropu

Leto je i ove godine poranilo. Iako je kalendarski tu, još sredinom maja smo se suočili sa visokim temperaturama. Izgleda da je samo htelo da nas podseti da ni ove godine leto neće biti manje toplo.

Za našu zemlju, slično kao i vremenska prognoza za Beograd, kaže da nas čeka topao i sunčan jul, u avgustu će nas iznenaditi tek poneka kiša, a u septembru će biti dosta sunčanih i lepih dana, što znači da će se i ove godine leto malo produžiti. Međutim, dok jedni smišljaju kako što lakše da prežive vrućinu i kada je najbolje da odu na godišnji odmor, što zbog cena, što zbog vremena, ima i onih koji već sve unapred znaju. Dugo i toplo leto će i ove godine potrajati.

Šta očekuje Evropu ovog leta?

Iako je dugoročna vremenska prognoza rekla svoje za Beograd, i Srbiju uopšte, toplotni talasi neće zaobići ni Evropu. Poznati evropski metereolozi rekli su sledeće. Dugo i toplo leto preti Evropi. Biće velikih vrućina tokom svih letnjih meseci, a najtopliji dani očekuju središnji i zapadni deo Evrope. Očekuje se da će temperatura biti iznad 30 stepeni, a u najtoplijim danima biće i do 40 stepeni posebno u severnoj Italiji i na krajnjem jugu Francuske.

S obzirom na to da visoke temperature sve više utiču na građane, u najtoplijim danima avgusta moguća je opasnost od njenog uticaja na populaciju, jer će tokom avgusta biti mogući toplotni talas koji će trajati nekoliko dana. Ni Evropu neće zaobići suša, jer vremenska prognoza predviđa i moguće šumske požare usled visokih temperatura.

Količina padavina biće ispod evropskog proseka, što je slično i sa vremenskom prognozom za Beograd, s tim da će u Evropi biti i jakih oluja i grmljavine. Dugoročna vremenska prognoza predviđa jako nevreme i oluje za istočnu Evropu tokom letnjih meseci, dok će nevreme tek povremeno zahvatiti srednji i zapadni deo Evrope. Ovakvo stanje prouzrokovaće visoke temperature i velika vlažnost vazduha, pri čemu se očekuje da će nevreme biti jako na teritoriji Češke i u istočnoj Poljskoj.

Sunce, malo kiše i mnogo vrelih dana

Dok će Evropa morati da se bori i sa suncem i sa nevremenom, Balkan će pogoditi sušno leto. Biće prilika i za nevreme na našem području, a posebno se očekuju vremenske nepogode na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Vremenska prognoza za Beograd ne najavljuje neke posebne nepogodnosti. Visoke temperature, velike suše i moguće olujne padavine predviđene su za ovo leto. Ali leto, kao i svako. Uvek je nepredvidivo. Od visokih temperatura do nevremena, takva su postala leta. Zato se pripremite na veliku vrućinu i ovih letnjih meseci.

Osveženje potražite na primorju

Ako pak i niste mnogo tolerantni na visoke temperature, onda pripremite kofere i pravac primorje. Toplo vreme predviđeno je i za Crnu Goru i za Hrvatsku, Grčku, Tursku. Bez obzira koju ste destinaciju izabrali za ovo leto, sigurni smo da ćete se odmoriti i nauživati. Lakše se visoke temperature podnose uz zvuk talasa i toplo more. Zato se na vreme pripremite.

A ako još niste odlučili gde biste mogli na odmor, onda znajte da vremenska prognoza obećava. Mnogo sunčanih intervala, visoke temperature, dugo toplo leto i toplo more neće izostati. Jadransko, Sredozemno, Egejsko, Crno more, koje god da odaberete, sigurni smo da nećete pogrešiti. Ipak se treba rashladiti u ovim vrelim letnjim mesecima.