Umnjaci: Zubi koji vam mogu doneti mnogo problema

Umnjaci su oduvek bili izuzetno problematični zubi. Umnjaci obično niču tek u trećoj deceniji života i umeju da stvore veliki broj problema pre, tokom i nakon nicanja. Umnjaci su poznati i pod nazivom treći molari i zauzimaju osmo mesto u vašoj vilici. Veliki broj mogućih rešenja problematičnih umnjaka, nažalost, nalazi se u stomatološkim ordinacijama.

Istorija umnjaka

Umnjaci su dobili ovakav naziv jer niču onda kad odrastete. Pojavljuju se u vašoj vilici između vaše dvadesete i tridesete godine, u najvećem broju slučajeva. Tada se smatra da je čovek odrastao, odnosno postao je mudar i uman, zbog tog razloga nose naziv – umnjaci. Ukoliko posećujete stomatološke ordinacije, verovatno ćete saznati da umnjaci ne mogu biti pravilno očišćeni. Smatra se da su oni zapravo nekada bili jako korisni ali su evolucijom izgubili svoju svrhu zbog promena u konzumaciji hrane koju je ljudski rod ostvario.  Pretežno zbog njihove jako komplikovane pozicije u vilici – često rešenje koje ćete čuti upravo u tim stomatološkim ordinacijama je  njihovo vađenje.

Neophodnost vađenja umnjaka

Ne mora da znači da će njihovo postojanje izazvati velike promene u vašem životu. Postoji velika šansa da će vam život sigurno biti lakši ukoliko ih izvadite. Ako vam umnjaci rastu pravilno i ne stvaraju vam probleme i bolove – možete ih ostaviti neko vreme u vilici i videti kakav će njihov razvoj biti. Ipak, ukoliko pitate nekog iz stomatološke ordinacije najsigurnije rešenje je vađenje ovih problematičnih zuba.

Potencijalni problemi

Umnjaci često guraju druge zube u vilici i stvaraju dodatni i nepotrebni pritisak nad desnima. To često ume da bude problem koji morate rešavati u stomatološkim ordinacijama jer može dovesti do velikog krvarenja i neočekivanog pomeranja drugih zuba u vilici. Ukoliko imate sličnih problema, vađenje je primarna opcija. Ako ne dođe do velikog broja simptoma, nažalost, može se neočekivano pojaviti i cista koja će ugrožavati, ne samo umnjak, već i ostale zube, tako da sa umnjacima nikada niste sigurni. Sama operacija je jako komplikovana, a ukoliko imate i cistu, može stvoriti ogromne probleme jer je kost onda tanja i može doći do neželjenog pucanja iste tokom procedure. Takođe, može se desiti da umnjak raste u stranu i tako stvara probleme utičući na rast i razvoj, ne samo susednih zuba, već celokupne vilice. Vremenski, problematične umnjake treba vaditi što pre. Čim osetite bol i određene simptome koje povezujete sa nepravilnim rastom umnjaka, treba da posetite neku od stomatoloških ordinacija i da proverite kakva je situacija sa vašom vilicom. Najbolje je ovaj vid zahvata proživeti dok ste u dvadesetim godinama jer će oporavak trajati kraće i vaša rana će brže i bezbolnije zarasti. Što se duže čeka, to veći problemi vrebaju. Pre konsultacija sa lekarom, najbolje je snimiti rendgenom vilicu da bi se tačno videlo kako rastu umnjaci i kako deluju na susedne zube.

Oporavak

Sama procedura vađenja umnjaka ume da bude bezbolna. U zavisnosti od odabrane stomatoloske ordinacije dobijate anesteziju i vešte hirurške ruke. Oporavak zna da bude problematičan jer mnogi ne poštuju detaljno pravila zadata od strane zubara. Pravila su za svakog posebna ali ona opšta su ta da ne smete da ispirate usta, ne smete da dirate ranu, nema pušenja i gazu ne smete vaditi iz usta sve dok se krvarenje ne smiri. Brzina oporavka zavisi od poštovanja zadatih pravila i od same osobe.