Korekcija kapaka kao najuspješniji tretman protiv starenja i vraćanja mladalačkog izgleda

Blefaroplastika ili korekcija kapaka predstavlja hiruršku intervenciju kojom hirurg uklanja višak kože sa područja gornjih kapaka, a ponekad podrazumeva uklanjanje masnih jastučića koji se javljaju u predelu donjih kapaka ili podočnjaka. Ova vrsta hirurške intervencije može da se izvodi odvojeno ili zajedno na oba kapka. 

Koji su uzroci koji pospešuju brže starenje predela oko očiju?

Poznato je da prve tragove starenja možete da primetite na vašem licu. Vremenom naša koža gubi elastičnost, pa se javljaju problemi poput spuštenih kapaka, pojava podočnjaka ili bora. Kao uzroci se navode stresan, užurban način života, manjak sna ili nesanica, unošenje velike količine nezdrave hrane i gaziranih pića, upotreba alkohola i cigareta, nedovoljno uzimanja tečnosti. Sve ovo  može da prouzrokuje stvaranje viška kože u predelu gornjih očnih kapaka i formiranje masnog tkiva ili podočnjaka.

Najbolji način za njihovo otklanjanje jeste sprovođenje estetskog hirurškog zahvata koji podrazumeva podizanje očnih kapaka ukoliko je potrebno obaviti intervenciju na gornjim kapcima ili zatezanje očnih kapaka ukoliko se intervencija sprovodi u predelu donjih kapaka. 

Kada je u pitanju podizanje kapaka cena zavisi ne samo od težine operacije već i od klinike do klinike.

Preoperativna priprema i operativna priprema za sprovođenje korekcija kapaka

 

Kao što smo na početku spomenuli u pitanju je hirurški zahvat koji se izvodi na gornjim i donjim očnim kapcima u cilju odstranjivanja viška kože i masnog tkiva i time se postiže efekat podmlađivanje lica tako što dolazi do zatezanja i podizanja kože u predelu oko očiju. Pre same operacije morate da izvršite preoperativnu pripremu a koja podrazumeva konsultaciju sa hirurgom u pogledu sprovođenja operacije, pregled očiju i  upozoravanje hirurga ukoliko uzimate određenu terapiju ili lekove.

Pre same operacije obavljeni su svi potrebni laboratorijski nalazi krvi i urina, EKG pregledi, specijalistički pregledi. Sama operacija obavlja se brzo i jednostavno pod lokalnom anestezijom, tako da dva sata posle operacije možete da idete kući.

Da li je rizična operacija i koliko traje oporavak?

Ovakve operacije ne spadaju u tip visokorizičnih operacija ali mogu da se jave neželjeni efekti poput krvarenja, modrica i infekcija. Zato posle operacije odmah sledi tretman antibioticima kao prevencija protiv neželjenih efekata. Ukoliko se tokom operacije ne ispolje bilo kakve komplikacije već istog dana možete da idete kući.  Veoma je važno da se pridržavate uputstava koje vam prepiše vaš lekar.

Posle operacije veoma je bitno da odmarate vaše oči, možete držati hladne obloge da biste smanjili otok ili modrice što je normalno da se javi nakon operacije. U toku prvih dve nedelje morate da obratite pažnju da vaše oči ne izlažete previše sunčevim zracima jer je koža u predelu oko očiju još osetljiva.

Nakon operacije može da se javi peckanje očiju, svrab, suvoća, sve su to normalne pojave jer nakon operacije niste u mogućnosti do kraja da zatvorite očni kapak. Iz tih razloga lekar prepisuje upotrebu veštačkih suza, ali ako simptomi potraju duže od tri meseca obavezno se javite vašem lekaru.

Maksimalni efekat podizanja i zatezanja očnih kapaka možete očekivati tek posle tri do četiri meseca, to je optimalan period vremena da  koža u predelu oko očiju u potpunosti zaraste. Krajnji učinak ove vrste korekcije jeste vraćanje svežine, budnosti, odmornosti vašim očima i licu a što ima za cilj postizanje mladalačkog izgleda.