30. nedelja trudnoce

Kako se Vaša beba razvija u sedmom mesecu trudnoće?

Tokom čitavog perioda trudnoće, Vaše telo se konstantno menja i zahteva razne ustupke. Prema tome, bitno je da znate šta smete i šta ne smete da radite tokom trudnoće, a u ovom tekstu ćemo se fokusirati na pripremu za poslednji trimestar, odnosno za tridesetu nedelju trudnoće. 

Koje Vas promene očekuju u 30. nedelji trudnoće? 

Sada je već Vaša beba porasla na oko 40 cm i već bi trebalo da ima oko 1.3kg, a uz to svake nedelje ubrzano povećava težinu za oko dvesta grama. To znači da i Vaš stomak ubrzano raste kako bi ispratio promene kod bebe. Beba takođe u ovom stadijumu razvoja gubi verniks – tanki sloj koji joj prekriva kožu od početka razvoja, a istovremeno dobija masnoću zarad regulisanja telesne temperature. 

30. nedelja trudnoće je period kada verovatno i najviše osećate kako se beba pomera. To se dešava zato što joj oči ubrzano sazrevaju i ona počinje da razlikuje svetlo i mrak, tako da kada se u sobi u kojoj boravite promeni osvetljenje, beba to primećuje i možete osetiti kako se pomera. 

Ukoliko se beba rodi u toku 30. nedelje trudnoće, biće joj potrebna pomoć pri disanju s obzirom na to da iako joj se pluća brzo razvijaju, ona i dalje nije sama sposobna da udahne. Ovi problemi sa disanjem su najčešći problemi kod prevremeno rođene dece. 

Istovremeno, plodova voda bi trebalo upravo oko tridesete nedelje da dostigne svoj pun kapacitet (što bi bilo oko hiljadu mililitara) zbog toga što, kako se bebini bubrezi razvijaju, tečnost koju ona ispiški se meša sa plodovom vodom. Nekoliko nedelja kasnije, a pogotovo posle porođaja, nivo plodove vode opada i kada beba izađe ona će biti na nivou od oko 600 ml. 

Koje promene možete uočiti u funkcionisanju svog tela

30. nedelja trudnoće je stadijum koji prati veoma brz razvitak bebe i njenih vitalnih organa. Ne samo što ćete primetiti kako Vam stomak sve više i brže raste, već ćete primetiti i određene promene u Vašem ličnom funkcionisanju:

  • Kratak dah, pošto se materica širi ka delu ispod rebara;
  • Lažne kontrakcije, tj. osećaj da Vam se stomak „stvrdne“ s vremena na vreme, a najčešće su indukovane dehidratacijom;
  • Prave kontrakcije, koje su znak prevremenog porođaja i ako primetite da se vaše „lažne“ kontrakcije produžuju i ne prestaju trebalo bi odmah da se obratite lekaru.

Priprema za kraj trudnoće i porođaj

S obzirom na to da je 30. nedelja trudnoće svega desetak nedelja pred sam kraj, potrebno je i da počnete da razmišljate o tome šta da ponesete sa sobom u porodilište, kako da organizujete vreme oko porođaja i šta da radite posle. Obično je dobra praksa da krenete sa sastavljanjem spiska za porodilište, jer u poslednjim nedeljama treba što više da odmarate i opuštate se. Ovo su neki generalni saveti za to šta će Vam biti potrebno u porodilištu:

  • Neophodna dokumentacija – zdravstvena knjižica i lična karta, rezultati testa na žuticu, analize sekreta, kao i poslednjeg ultrazvučnog pregleda i analize krvi i urina, uput za porodilište od odabranog lekara i krvna grupa i Rh faktor;
  • Spavaćica, sapun, papuče, toalet papir, peškiri, mrežasti ulošci, prbor za ličnu higijenu, termometar, podmetači za krevet i plastična čaša;
  • Vlažne maramice, jednokratne pelene i barem pet komada tetra pelena, bodići, peškiri i benkice;
  • Jastuče i nosiljka za bebu, kapica, topla odeća i ćebence.

Zadržavanje u bolnici nakon porođaja zavisi od slučaja do slučaja, tako da za svaki slučaj ponesite više komada od svega navedenog.