Kako regulisati nivo holesterola u krvi?

Holesterol je supstanca neophodna ljudskom organizmu kako bi pravilno funkcionisao. To ne znači ne treba povesti računa o količini holesterola u samom telu. Studije pokazuju da je holesterol jedan od glavnih uzročnika srčanih ili moždanih udara.

Najčešći faktor izazivač povišenog holestorala u krvi svakako je genetske prirode. Na povećanu količinu ove supstance utiču loša ishrana, slaba fizička aktivnost i stres. Studije pokazuju da se holesterol često javlja kao nus pojava mnogih već postojećih oboljenja kao što su dijabetis ili oštećenje jetre. Ukoliko je povišen holesterol naslednog karaktera, redovna kontrola, redukovana ishrana najbolja su prevenecija.

Redovna i korigovana ishrana – manje masti

Kako biste na vreme delovali važno je da korigujete ishranu, ali i ostale životne navike. Kada se osobi sa povišenim holesterolom savetuje manje mlečnih proizvoda, to ne znači da ne baš nijedan proizvo mlečnog porekla. Tu se pre svega misli na one proizvode koji sadrže punomasne kiseline kao što je punomasno mleko ili punomasni sirevi. Tome treba dodati i pavlaku i kajmak. Sve su to namernice koje će se loše odraziti na vaš organizam ukoliko je utvrđeno da imate povišen nivo holesterola. Zaboravite na beli hleb i ostala peciva koja se prave od bele vrste brašna. Trebalo bi da unosite integralni hleb, ribu, piletinu, jogurt sa kefirom. Važno je da hrana uvek bude sveža i barena. Smanjite unos slatkiša. Ako ste ljubitelj kafa, pijte ih bez šećera, to se odnosi i na one koji piju isključivo čajeve. Ono što je jako važno je da ishranu treba da korigujete u dogovoru sa svojim lekarom, koji će vam pomoći da napravite onaj meni koji vašem stanju odgovara.

Smanjite nikotin

Ako ste strastveni pušač, trebalo bi da smanjite ovu naviku. Cigarete bi svakako trebalo da ostavite bez obzira da li imate nedozvoljenu količinu holesterola u krvi ili ne. Rame uz rame sa cigaretama smeštena su i alkoholna pića. Smanjite unos ovih napitaka, a to se isto odnosi i na gazirana pića i sokove iz tetrapaka. Isključivo se preporučuju prirdoni sokovi.

Više šetajte

Stres je jedan od najgorih savremenih neprijatelja ljudskog tela. Nemoguće je ostati imun na stresne situacije. Iako im se možemo prividno odupreti spolja, unutrašnjost našeg tela je ta koja trpi posledice, koje se u početku i ne manifestuju već se talože dok ne dostignu kulminaciju i izazovu čitav niz zdrastvenih tegoba. Pa se tako povišen nivo holesterola može dobiti usled prevelikog stresa. Izbegavajte da se nervirajte, mislite na svoje zdravlje.

Krećite se! Fizička aktivnost je od izuzetne važnosti. Svež vazduh, svakodnevna šetnja su dobri za celokupno zdravlje.

Prirodna medicina je opet u modi

Prirodna medicina je ponovo u modi, te su se mnogi prirodni lekovi pokazali kao odlično sredstvo u regulisanju ovog zdravstvenog oboljenja. Prvo mesto svakako zauzima đumbir. Ova biljka poznata je po svojoj širokoj primeni, a pokazala se i kao odličan lek u prevenciji holesterola. Rame uz rame sa njim stoje cimet i jabukovo sirće. Konzumiranje jabukovog sirćeta snižava visok krvi pritisak i pročišćuje krv.  Cimet se može kombinovati i sa medom. Pored toga što je zdravo i ukusno je.

Prevencija je svakako najbolji lek. Zato redukujte ishranu na vreme. Izbacite štetne namernice, više hodajte, manje se nervirajte, na taj način smanjićete šansu da dobijte povišen  holesterol u krvi.