Kako izgleda oporavak nakon operacije katarakte? Šta možete očekivati

Oporavak nakon operacije katarakte traje nekoliko nedelja, ne donosi puno ograničenja i bolova, ali je važno prati sve savete lekara da bi se dobili najbolji rezultati.

Katarakta je naziv za stanje kod kog je došlo do zamućenja prirodnog očnog sočiva, postepeno napreduje i ako se ne leči vodi ka slepilu. Poznata je i kao „očna mrena“ i najčešće se javlja kod starijih osoba, ali nema pravila pa i mlađe osobe mogu oboleti.

Očni živac se svo vreme napreže da izoštri sliku pa vid nepovratno slabi. Danas važi preporuka da se katarakta operiše onda kada se primeti i da se ne čeka njeno „sazrevanje“ jer se tako opterećuje oko, ali i utiče na normalno funkcionisanje.

Naime, loš vid može da prouzrokuje nesigurnost u izvođenju svakodnevnih radnji, padove i povrede pa je pacijentima potrebna svakodnevna pomoć i nadzor. I zato se preporučuje rana operacije katarakte jer će sigurno doneti poboljšanje u vidnom polju.

Kako teče oporavak nakon operacije katarakte?

Oporavak nakon operacije očne mrene je individualan, ali u principu nije težak i svakim danom je stanje sve bolje.

Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji što pacijentu donosi mogućnost da se odmah nakon ambulantne operacije katarakte ide kući. 

Dezorjentisanost, zamućen vid, crvenilo, suvoća oka, peckanje…su samo neki od simptoma koje ćete iskusiti pa izlazak sa klinike nikako ne bi trebalo raditi samostalno. 

Na oku se nosi gaza sve do kontrole nakon 24 časa. Nakon nje lekar daje dalje smernice za što brži oporavak i lakše zarastanje rane na oku.

Spavaćete sa podignutim jastukom, čuvaćete oko od prašine i kvašenja, ne smete se saginjati i podizati teške predmete.

Bol može biti blag pa se uz analgetike brzo rešava, a u oko se ukapavaju posebne kapi za brži oporavak.

Nakon nekoliko dana se može gledati televizija, ali ne treba naprezati oko, šminka je zabranjena barem nekoliko nedelja, a ne smete ni oko trljati niti dirati rukama. Suvoća oka je normalna pojava nakon operacije katarakte

Oporavak traje oko 4 nedelje, a nakon toga ostaju samo neke male smernice ako to lekar na konačnoj kontroli zaključi.

Simptomi nakon operacije katarakte su više stvar nelagode, a manje stvar ozbiljnih poteškoća. Svakim danom situacija je sve bolja, a na kraju se mogu dobiti i naočare pa će vid biti svakako znatno bolji nego pre intervencije.

Koji simptomi nisu uobičajeni za postoperativni tok?

Kao i kod svake intervencije i ovde postoji mali rizik pa je važno sve jake simptome prijaviti lekaru koji će znati da li su normalni ili je potreban hitan pregled.

U slučaju jakih bolova, bljeskova pred očima, gubitka vida ili nesvestice, treba odmah alarmirati lekara. Ne treba čekati jer stanja mogu prouzrokovati veliku štetu i razvoj komplikacija. Ovakva stanja su retka i uz savete lekara se najčešće izbegavaju.

Nema mesta strahu kada je u pitanju operacija katarakte jer je intervencija bezbolna, uz dobru pripremu je sigurna i nema komplikovan oporavak.

Važno je pratiti savete lekara i konsultovati se sa njim za sva pitanja i nedoumice jer ćete tako najlakše proći put od zamućenja vida do bistrog pogleda i jasne slike pred očima.

Zakažite pregled, proverite zdravlje očiju i sve probleme lečite na vreme.