Kako da znate da li imate visok krvni pritisak?

Jedna od bolesti današnjice, pored brojnih novih, za koje se u prošlosti toliko nije znala, svakako je i visoki krvni pritisak ili hipertenzija. Iako j ovo bolest koja oduvek muči ljudski rod, danas bez razmišljanja možemo rei da je tek sada bolest savremenog čoveka, budući da sve veći broj ljudi, svih uzrasta i godina, ima problem sa visokim krvnim pritiskom.

Kao glavni razlog nastajanja navodi se stres i stresan život, koji su počeli da karaktrišu svakodnevnicu svih nas, a pored njega, uzročnici su svakako način ishrane, nedovoljno vođenje računa o tome kako i šta jedemo, te kako i šta pijemo, duvan, a naravno, kao i kod svih bolesti, i visoki krvni pritisak u velikoj meri se pojavljuje kao nasledna, genetska bolest.

Svakako, tu su i brojni drugi uzročnici zbog kojih dolazi do javljanja hipertenzije, međutim, ovih nekoliko je u najvećem broju slučajeva označeno kao glavni uzročnik. Najvažnije u svemu jeste prepoznati simptome na vreme i otpočeti sa lečenjem, kako bi se visok krvni pritisak vratio u normalu i kako bi se sprečilo njegovo ponovno nastajanje.  Na sajtu Baltik Junior, možete pročitati koji prirodni proizvodi mogu biti od pomoći u eliminisanju ovog zdravstvenog problema. 

Simptomi visokog krvnog pritiska

Jedna od bitnih činjenica kod simptoma koji ukazuju na to da je krvni pritisak visok, odnosno, iznad granica normale, jeste da se oni u početku javljaju bez ikakvog reda, traju kratko ili duže, te da ih većina u tim momentima previdi i ne primeti uopšte kao nešto što ukazuje na visok krvni pritisak, sve dok oni ne postanu učestali, jači, kada je često već teško govoriti o lečenju, nego samo o držanju krvnog pritiska pod kontrolom. Ovo su neki od osnovnih simptoma koji ukazuju na hipertenziju.

Povišen krvni pritisak izaziva glavobolju

Skoro kod svih, u većini slučajeva, visok krvni pritisak izaziva glavobolje i bol kod slepoočnica. Kada krvni pritisak nije prekomerno povišen, javljaju se slabije glavobolje, koje često brzu prođu, ali se tu stvara varka, jer se samo osoba navikava na njih, kao što se i organizam navikava na visok krvni pritisak, zbog čega se ovaj simptom često previdi i zbog njega se ne proverava istog trenutka stanje.

Rad srca je neuravnotežen

Dok je pri normalnom krvnom pritisku rad srca ujednačen, odnosno, normalan, kada osoba ima visok krvni pritisak onda rad srca je sasvim neuravnotežen, odnosno, kako te često pacijenti kažu srce preskače i „udara“ bez ikakvog reda. Ovo je u stvari jedan od najvećih pokazatelja da je krvni pritisak prilično visok i da bi se trebalo brzo obratiti lekaru.

Zamor jedan od simptoma koji ukazuje na hipertenziju

Osim prethodnih, jedan od simptoma koji ukazuju na to da imate visok krvni pritisak jeste i zamor prilikom kretanja bilo koje vrste. Osim zamora, kada šetate, trčite ili radite možda čak i obične kućne poslove, i kratak dah je taj koji karakteriše ovakvo stanje organizma, te na taj način upozorava da nešto nije u redu.

Najbitnije od svega jeste da osluškujete svoj organizam  i sve ono što vam on poručuje, ne samo kod visokog krvnog pritiska, već i kod svih drugih bolesti i uopšte zdravstvenih problema, jer svaka bolest koja se otkrije na početku, može da se iskoreni u potpunosti, dok zakasnele reakcije čine da organizam može da se samo održava u neko normalno stanje, a to za sobom povlači i konstantno ispijanje medikamenata bez mogućnosti prekida.