Hemoroidalna bolest – šta je i kako se razvija?

Analni jastučići koji se nalaze u rektumu svakog čoveka su građeni od spleta krvnih sudova, zatim mišićnog dela i niti koji imaju vezivnu ulogu, se nazivaju hemoroidi ili šuljevi. Upravo tim vezivnim nitima hemoroidi su vezani za zid rektuma. Primarna funkcija hemoroida kod čoveka jeste kontrolisanje gasova, kao i kontrola tečne stolice iz analnog otvora.

Hemoroidalna bolest nastaje usled pucanja ili popuštanja mišića koji regulišu hemoroide i tada dolazi do njihovog spuštanja, ili u težim slučajevima ispadanja iz analnog otvora. Kao posledica tog problema, hemoroidi ne mogu obavljati svoju primarnu funkciju i tada nastaju problemi. Imamo zadržavanje krvi u venama, što dalje dovodi do rasta pritiska u yidovima vena, koji slabe i rastežu se, što za posledicu ima stvaranje čvorića i povećanja samih hemoroida.

U najtežim slučajevima, kada se hemoroidalna bolest ne tretira na pravi način dolazi do pucanja hemoroida i njihovog krvarenja.

Hemoroidi mogu biti spoljašnji i unutrašnji. Spoljašnji hemoroidi su smešteni na anusu i mogu uzrokovati ozbiljne probleme jer se upravo na tom mestu nalazi veliki broj nervnih završetaka. Sa druge strane, unutrašnji hemoroidi se nalaze na par centimetara iznad anusa u rektumu i oni su manje bolni ali isto mogu stvarati ozbiljne neprijatnosti.

Koga sve pogađa hemoroidalna bolest?

Istraživanja su pokazala da čak polovina svetske populacije starije od 40 godina, ima nekih problema sa hemoroidima. Uzroci su brojni, ali kao primarni razlog za tako izuzetno porazan podatak se navodi loša ishrana koja prati “brz” način života, i da druge strane premalo zdravih fizičkih aktivnosti. A podaci su još alarmantniji ako se zna da je broj obolelih u stalnom porastu.

Od hemoroidalne bolesti niko nije izuzet, ona pogađa i stare i mlade, nevezano za pol.

Faze razvoja hemoroidalne bolesti

U prvoj fazi hemoroidi su bezbolni i glavni pokazatelj da problem postoji je krv koja se nalaži na stolici, tj. na njenoj površini. Takođe, javlja se i neprijatan svrab.

Druga faza razvoja hemoroidalne bolesti se karakteriše nekontrolisanim ispadanjem hemoroida iz rektuma pri velikom napinjanju i njihovim vraćanjem nakon pražnjenja creva. Ovde je pored krvi koja se može naći na stolici i svraba, prisutan i bol.

U trećoj fazi se hemoroidi nakon ispadanja iz rektuma usled naprezanja ne mogu sami vratiti nazad, već je potrebno njihovo vraćanje nakon svake defekacije. Ovde su bol, krvarenje i svrab daleko izraženiji nego u drugoj fazi.

U krajnjoj, četvrtoj fazi, hemoroidi se posle ispadanja ne mogu vratiti nazad u analni kanal i ostaju vidljivi spolja. Bol je veoma izražena i uzrokuju nemogućnost kontrolisanja stolice.

Kod prve i druge faze razvoja hemoroidalne bolesti, simptomi se ublažavaju oblogama, čepićima, raznim lekovitim mastima, ali napominjemo da to nije trajno rešenje. Kod kasnijih faza je potrebna hirurška intervencija, a danas se na taj način problem trajno rešava najsavremenijim metodama kao što je THD hiruška intervencija.

O hemoroidalnoj bolesti se ne govori često i najčešće se lekar posećuje tek kada je operacija neizbežna. To je velika greška, i već sa prvim simptomima se treba obratiti lekaru, jer kad problem predstavljaju hemoroidi lečenje ne treba ovavljati na svoju ruku. Jer je upravo u početnoj fazi hemoroidalnu bolest ti najlakše lečiti.