Grebanje u grlu – šta preduzeti?

Grebanje u grlu spada u one ne tako prijatne pojave naročito kada se javlja kod dece. Stariji koliko-toliko lakše podnose ovo stanje, dok se deca osećaju neraspoloženo i razdražljivo, posebno kada im grebanje otežava konzumiranje hrane i pića.


Iako je nekada prolaznog karaktera i može da prođe samo od sebe, u pojedinim situacijama grebanje u grlu može trajati i nedeljama pa je primena odgovarajuće terapije lekovima neophodna.

Zbog čega dolazi do grebanja u grlu?

Nije baš tako lako otkriti glavni uzročnik za grebanje u grlu, naročito kada ne postoji ni jedan drugi simptom koji bi mogao da ukazuje na prehladu ili virus. Pa tako, do ovog stanja može doći usled neke respiratorne ili bakterijske infekcije, pa je praćenje simptoma i odlazak kod lekara nešto što se preporučuje. Lekar već nakon prvog pregleda grla može ustanoviti da li se radi o nekoj upali disajnih puteva i za to vam prepisati antibiotik.
Ukoliko je grlo mirno, a grebanje u grlu nikako da prestane, možda se radi o nekoj alergiji.

Kako da znate da ste alergični na polen?

Ukoliko vam se dešava da grebanje u grlu osetite nakon boravka u prirodi, postoji šansa da ste alergični na polen. Udisanjem vazduha, grlo počinje da vas golica i svrbi, a neretko se dešava da pacijente sa ovom dijagnozom nervira i uporan suv kašalj karakterističan za ovu vrstu alergije. Curenje iz nosa, kao i svrab i peckanje očiju, učestalo kijanje još neki su od simptoma koji ukazuju da ste možda alergični na polen.
Lekar će vam nakon uspostavljene dijagnoze prepisati odgovarajuću terapiju koja često podrazumeva stavljanje kapi u nos i oči, kao i izbegavanje boravka u prirodi u periodu cvetanja.

I zagađen vazduh može dovesti do grebanja u grlu

Da li znate da i od zagađenog vazduha i udisanja štetnih supstanci iz vazduha može da vam se javi grebanje u grlu? Činjenica da danas živimo u ne tako zdravoj sredini, naročito ukoliko je boravak u većim gradovima u pitanju. Udisanjem nezdravog vazduha, disanje postaje otežano, javlja se produktivan kašalj a usled duže izloženosti smogu može doći čak i do oštećenja pluća. Naročito je ovo karakteristično ako živite neposredno pored neke fabrike ili vam terasa gleda na prometnu ulicu.

Kada biste trebali da posetite lekara?

Ukoliko vam se čini da vas već duže vreme muči grebanje u grlu a pri tom osećate još neke od simptoma poput otečenih limfnih žlezda, povišene temperature ili bol u grlu zbog kojeg ne možete da jedete, vreme je da zakažete posetu lekaru. Neke od ovih tegoba mogu ukazivati i na neku ozbiljniju virusnu ili respiratornu infekciju pri čemu je određena terapija lekovima obavezna kako se ne bi pogoršalo zdravstveno stanje.
U apotekama možete pronaći i preparate na biljnoj bazi koji mogu biti u koristi kada se osete prvi simptomi grebanja u grlu u vidu spreja ili sirupa.
Na kraju, važno je da ispratite svoje zdravstveno stanje kako bi se uspostavila adekvatna dijagnoza i pristupilo lečenju. Kao što i sami možete da zaključite, postoji nekoliko glavnih uzročnika kada je grebanje u grlu u pitanju.