Čemu služi ulje divljeg origana?

Ulje divljeg origana je jedan od najcenjenijih darova prirode. Ima snažno dejstvo na ljudski organizam i donosi brojne blagodeti bez nus-pojava. 

U savremenom svetu oslanjamo se na farmakološke preparate, pijemo sintetičke vitamine i nadamo se brzom jačanju. Rezultati izostaju zato što je naše telo stvoreno kao deo prirode i mnogo bolje prihvata prirodne preparate, iskoristi sve hranljive materije i brže osnaži organizam.

Našem telu najbolje prijaju prirodni suplementi, ulje divljeg origana je jedan od njih.

Šta je ulje divljeg origana?

Ulje divljeg origana se dobija od istoimene biljke koja pripada rodu klasičnog origana, ali ima lekovita svojstva.

Predstavlja jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika uništavajući preko 30 vrsta mikroorganizama. Bezbedan je za upotrebu za razliku od klasičnih antibiotika koji leče, ali i štete.

Glavni sastojak je karvakrol koji brzo uništava bakterije pa je ulje divljeg origana idealno i kao brz i efikasan prirodni antiseptik. Osim toga, bakterije ne mogu da budu rezistentne na ulje kao što to postaju preteranom upotrebom medicinskih antibiotika.

Njegova treća velika prednost je i to što je jedan od najjačih antioksidanata u prirodi, 130 puta jači od limuna i 30 puta od beloga luka. I na ovaj način pomaže bržem oporavku tako što uništava slobodne radikale.

U sebi ima vitamine A, C, E, gvožđe i cink, a odličan je i u borbi sa gljivicama i parazitima.

Divlji origano je odlična zamena za većinu lekova

Ulje divljeg origana može zameniti mnoge preparate u jačanju organizma i lečenju postojećih bolesti.

Uspešno pomože kod:

  • Gripa i prehlade
  • Upale grla, sinusa i uva
  • Reguliše crevnu floru
  • Pomaže protiv: ešerihije koli, streptokoka, stafilokoka, salmonele…
  • Pomoć je i kod gljivičnih oboljenja i naročito kandide
  • Pomaže i pri tretiranju kožnih stanja: akni, čireva, ožiljaka i opekotina
  • Dodatak je postojećoj terapiji lečenja bolesti zglobova
  • Pomaže kod hroničnih bolesti pluća: bronhitisa i astme

Pored toga što se sa uljem divljeg origana uspešno tretiraju ova oboljenja, ono dovodi do jačanja organizma baš zato što je ovo antioksidant prepun vitamina i minerala.

Kako se ulje upotrebljava?

Čisto ulje divljeg origana je jače od ulja čili paprike pa je važno da se razblaži ili kupi pripremljeno za doziranje i upotrebu.

Ulje se razblažuje sa maslinovim uljem i to 1 kap divljeg origana i 3 kapi maslinovog ulja. Na ovaj način se uzimaju 2-3 razblažene kapi 2 do 3 puta na dan razmućeno u čaju ili mleku, 21 dan pa se onda pravi pauza. Mogu se kupiti i kapsule koje pojednostavljuju upotrebu i dovoljno ih je popiti s malo više vode.

Pored ispijanja, divlji origano se može nanositi na kožu kada se tretiraju kožne promene tako što se u decilitar maslinovog ulja stavi nekoliko kapi ulja origana. A kada su u pitanju bronhitis i astma ulje divljeg origana se može koristiti za inhalaciju u pola litra ključale vode se stavi samo jedna kap što će doneti brže smirivanje tegoba i bolju prolaznost bronhija.

Ovo su samo neke od prednosti korišćenja preparata sa uljem divljeg origana. Neće štetiti ako se uzima pravilno, a ojačaće organizam i skratiti period bolesti.