Filipini

5 filipinskih tradicionalnih jela koja morate probati

Filipinska kultura je nastajala pod uticajem zapadnjačke i istočnjačke kulture. Tome je doprinela kolonizacija i činjenica da je preko 80% Filipinaca katoličke veroispovesti. Ipak, geografski se nalaze u Aziji i taj deo tipične azijske kulture se kod njih zadržao i do današnjih dana.

Sve to je uticalo na njihovu kuhinju, koja je zbog tih različitih uticaja izuzetno raznovrsna i sasvim drugačija od svega što ćete probati, iako ima elemente jela koja ste već okusili. Tako filipinska tradicionalna jela predstavljaju jedinstvenu fuziju istoka i zapada.

Budući da su Filipini sve popularniji kao vid dalekih destinacija za putovanje u narednim pasusima ćemo vam predstaviti 10 filipinskih tradicionalnih jela koja će vam se sigurno dopasti.

1)    Adobo

Adobo je jedno od omiljenih filipinskih jela. Zapravo je španskog porekla, potiče od španske reči adobar što znači sos ili marinada. Iz Španije je došlo do Filipinaca koji su ga prilagodili sopstvenom ukusu.

Ovo jelo se obično pravi od piletine, morskih plodova ili povrća koji se mariniraju u sirćetu, soja sosu, crnom luku i crnom biberu. Dinstaju se u marinadi sve dok je meso ne upije. Služi se sa belim pirinčem, a preko se stavi malo svežeg lista peršuna.

Dobro je začinjeno, naročito zbog kombinacije sirćeta i soja sosa, koja jelu daju neobičan i egzotični ukus. Možete ga naručiti u restoranima ali tvrdi se da je najukusniji kada se kupi na pijaci. Na Filipinima se često na velikim pijacama može naći veliki broj raznoraznih jela koja su jeftinija od onog što biste jeli u restoranima.

2)    Sinigang

Ukoliko ste ljubitelj supa i čorbi preporučujemo vam da probate sinigang, tradicionalno filipinsko jelo koje se pravi od tamarija. Sinigang je jedno od najtipičnijih jela koje možete probati na Filipinima.

Naime, onošto ovoj neobičnoj čorbi daje ukus jeste tamarind ili indijska urma, koja ima kiselkast ukus. Ona se kuva u čorbi sa povrćem kao što je paprika, paradajz, crni luk, plavi patlidžan i bamija. Dodaju se i začini kao što je biber, riblji sos i so.

Ono što je takođe neobično, a što se nalazi u sinigangu jesu banane, njihova slatkoća pojačava osećaj kiselosti. Ako pak hoćete začinjeniji sinigang umesto banana se stavljaju ljute papričice.

Na kraju se dodaju i komadi mesa, obično to bude svinjetina. Sinigangu treba dosta vremena da se pripremi, ali ukus ove čorbe je našem mesu stvarno jedinstven.

3)    Tapa

Filipinci, kao i ostatak Azijskog kontinenta dobar deo svojih obroka baziraju na pirinču. Oni jedu pirinač čak i za doručak, što je nama pomalo čudno, s obzirom na to da ga najčešće jedemo za ručak, eventualno večeru.

Jelo tapa se sastoji od sitno iseckanog junećeg, konjskog ili telećeg mariniranog mesa. Služi se sa proprženim jajima i pirinčem sa belim lukom. Relativno se brzo i lako sprema, a možete ga prilagoditi svom ukusu i naručiti slađu, kiseliju ili ljuću verziju. Kod nas je doručak obično nešto laganiji, pa će vam možda ovaj obrog biti previše ako ga jedete u jutarnjim satima.

Za Filipince je opšte poznato da u ishrani koriste dosta mesa u svim obrocima, i da ne bacaju ni jedan deo životinje. Bilo da je rep, jezik ili papak.

4)    Arroz Caldo

Arroz Caldo na Filipinima važi za zdravo jelo. Majke su ga u prošlosti spremale prehlađenoj deci, pa se pravio samo u domaćinstivima. Elem, danas je njegova popularnost dosta porasla pa ga možete naručit i u restoranima.

Po nazivu se može videti da potiče iz Španije, generalno je njihova kuhinja dosta pod uticajem španske. U bukvalnom prevodu znači „supa od pirinča“, dakle, ovo je još jedno tradicionalno jelo sa pirinčem.

U pitanju je kaša od pirinča od gulaša sa piletinom i povrćem. U njegov sastav ide i vlašac, đumbir i šafran. Đumbir i vlašac daju ljudinu ovoj kaši. Neretko se u nju ubaci i tvrdo kuvano jaje.

Kao što se da videti kod njih nisu blaga čak ni jela za bolesnike. Sve u filipinskoj kuhinji u sebi ima obilje začina i jakih ukusa.

5)    Kasava kolač

Ne možete reći da ste posetili Filipine ako niste probali kasava kolač, toliko je omiljen među njima. Pravi se od kasava brašna, kokosovog i kravljeg mleka, kokos krema i jaja. Zapravo je prilično jednostavan kolač i brzo se sprema, ali je njegov ukus fantastičan.

Pomalo podseća na naš koh po teksturi, ali ima tu notu kokosa koja mu daje još bolji ukus. On je osvežavajući i jedinstven.

Porema tradiciji se sprema na uglju, što mu daje taj poseban ukus koji obični kolači nemaju. Najbolje od svega je što su svi sastojci kolača izuzetno zdravi i nutritivni, pa nećete osećati krivicu što ga jedete.