Španija 1982

spanija 1982
spanija 1982
Svetsko prvenstvo u fudbalu 1982. bilo 12. svetsko fudbalsko prvenstvo koje se održalo u Španiji od 13. juna do 11. jula 1982. Titulu je osvojila Italija pobedivši reprezentaciju Zapadne Nemačke sa 3-1. Reprezentacija Poljske je osvojila treće, a reprezentacija Francuske četvrto mesto.

ZANIMLJIVOSTI

Jugoslavija je ispala nakon slabije gol razlike, jer su Španci pustili Irce da ih dobiju sa 1:0

spanija 1982Na turneji oko planete Svetski kup se 1982. zaustavio na Pirinejskom poluostrvu. Organizacija 12.Mundijala pripala je Španiji, od 13.juna-11.jula 1982.Ideja o uvećanju broja učesnika, koja se u glavi prethodnog predsednika FIFA ser Stenlija Rausa „kuvala“ još krajem 60-ih i početkom 70-ih godina, konačno je ozvaničena na kongresu FIFA 1978, pa su se posle serije od sedam SP sa 16 učesnika, u Španiji prvi put nadmetale 24 reprezentacije. Oformljeno je šest grupa od po četiri tima, a druga faza opet je igrana po grupama, ali ovog puta u četiri grupe od po tri selekcije, čiji su pobednici išli u polufinale.

S obzirom na to da je fudbal počeo da postaje istinski globalna igra, odluka o širenju Mundijala predstavljala je sasvim logičan korak. U skladu sa novim sistemom kvalifikacija, Evropa je dobila 13 mesta na završnom turniru, Južna Amerika tri, a zone Azija/Okeanija, KONKAKAF i Afrika po dva. Spisak učesnika kompletirali su domaćin Španija i svetski prvak Argentina.
ZANIMLJIVOSTI

– utakmica prve runde između Jugoslavije i Španije je završila pobjedom Španije od 2:1; povela je Jugoslavija 1:0, a Španija izjednačila golom iz nepostojećeg penala; penal je bio nepostojeći jer je igrač Španije bio fauliran 1m od ivice kaznenog prostora; taj penal nije bio iskorišćen, ali je sudija rekao da se penal ponovi zbog navodnog ulaska igrača Jugoslavije u kazneni prostor; slijedeći penal je bio iskorišćen; zanimljivo je još da se ovakva krađa i dan danas preprivača

– Jugoslavija je na kraju ispala nakon slabije gol razlike, jer su Španci pustili da ih Irci dobiju 1:0

 

POLUFINALE
Italija – Poljska 2:0
SR Nemačka – Francuska 8:7 penalima (3:3 posle produžetaka, 1:1 u regularnom toku)

ZA TREĆE MESTO
Poljska – Francuska 3:2

FINALE
Italija – SR Nemačka 3:1

 

spanija 1982

Utakmica sa najviše golova:

Madjarska – El Salvador 10:1 (prva faza)

Ukupno golova na turniru: 146
Prosek golova po utakmici: 2,81

Najbolji strelac:
Paolo Rosi (Italija) – 6
Najviše golova na utakmici:
Paolo Rosi (Italija), Karlhajnc Rumenige (SR Nemačka),
Laslo Kiš (Madjarska), Zbignjev Bonjek (Poljska) – 3

spanija 1982

 

VIDEO:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *