Fudbal osvojio Severni pol

Najsjeverniji dio kopna na planeti, Grenland, poznat je kao zemlja vječnog snijega i leda… Podkontinent pingvina, koji naseljava oko 56 hiljada žitelja, otkriven u desetom vijeku od strane Islanđana, danas je teritorija koja pripada Danskoj. Glavni grad je Gothop, ili Nuuk na tamošnjem jeziku…

I pored izuzetno surovih uslova, koliko god to apsurdno zvučalo – sport egzistira na Grenlandu. Rukometna selekcija tog ostrva, već se pojavljivala na velikim takmičenjima, a uprkos ‘vječnoj zimi’ – na Grenlandu se igra i fudbal! Tačnije, ‘najvažnija sporedna stvar’ tamo je omiljena još od četvrte decenije minulog vijeka, a do danas, ljubav prema fudbalu dostigla je tačku usijanja! Brojni napori da Grenland, danska teritorija na sjevernom polu, postane članom FIFA, nikada se nijesu isplatili, no, to nije bio razlog da među Eskimima zamre ljubav prema fudbalu. Naprotiv…

Više klubova nego u nas

Iako je više od 80 odsto površine Grenlanda pokriveno ledom, fudbal, kako godine odmiču, postaje sve popularniji sport. Na toj, danskoj autonomnoj teritoriji ne postoji nijedan travnati teren – ali postoji čak 76 fudbalskih klubova (30-ak više u odnosu na Crnu Goru)!

U tamošnjim ekipama, kada sunce obasja obode istočne i zapadne obale, igra više od 4.000 fudbalera iz gotovo svih mjesta. Da je fudbal najpopularniji sport i na Grenlandu, potvrđuje podatak da je prvi fudbalski klub, K-33, formiran davne 1933. godine. Nacionalni šampionat igra se od 1971. godine, kada je najveće ostrvo na svijetu dobilo i svoju Fudbalsku asocijaciju…

Prijateljski okršaj u Gothopu

Na najvećem ostrvu na planeti, postoji nekoliko terena, od kojih jedino stadion u Gothopu liči na skroman fudbalski objekat. Podloga je, poput brojnih terena u evropskom ’komšiluku’, sačinjena od šljake ili pijeska….

U Ilulisat otišlo sedam pehara

Fudbalsko prvenstvo Grenlanda igra se krajem avgusta. Takmičenje je turnirskog tipa, a na njemu učestvuje osam najkvalitetnijih ekipa. Nakon tri odigrana kola u obje grupe, koje broje po četiri ekipe, slijedi razigravanje za prvaka – polufinale i finale.

Sve utakmice igraju se u jednom gradu, a posljednji domaćin bio je Umanak. U tom mjestašcu, čak deset mjeseci vlada noć, što žitelje Umanaka, ipak, ne sprječava da igraju fudbal. Naime, odatle dolaze čak tri prvoligaške ekipe, koje, doduše, nikada nijesu uspjele doći do naslova prvaka. Najviše uspjeha imao je N-48 iz mjesta Ilulisat, koji je osvajao prvenstvo u sedam navrata. Slijede Nuk i B-67 iz prijestonog grada Gothopa, te K-33 iz Kakotroka, petostruki prvaci Grenlanda.

Nacionalni tim bez Gronkjera

Pored fudbalskih klubova i šampionata, najsjevernije ostrvo na svijetu ima i svoju reprezentaciju! Nacionalni tim Grenlanda postoji od 1980. godine, a do sada je odigrao 54 utakmice. Među dosadašnjim rivalima ističu se ekipe poput Islanda i Farskih ostrva, ali i mnogih nepriznatih reprezentacija, kao što su Gibraltar, Tibet, Šetlandska ostrva…


Nacionalni tim Grenlanda

Reprezentaciju je jedno vrijeme trenirao i legendarni Sep Piontek, bivši selektor Danske i Turske, u čije je vrijeme postignuto niz zapaženih rezultata. Najveću pobjedu, igrači Grenlanda zabilježili su na Ostrvskim igrama 2003, kada su savladali reprezentaciju kanalskog ostrvceta Sark 16:0, dok su najteži poraz pretrpjeli 1980. godine, na debiju protiv Farskih Ostrva (8:0).

Reprezentacija Grenlanda iza sebe ima nekoliko velikih uspjeha. Popularni ’polarni medvjedi’ tri puta osvajali su četvrto mjesto na Ostrvskim igrama, a osim toga, učestvovali su na gotovo svim ’non-FIFA’ smotrama. Ipak, u redovima Grenlanda tada nije bilo najboljeg fudbalera i najveće zvijezde ne samo grenlandskog, već i danskog fudbala. Riječ je o Džesperu Gronkjeru! Manje je poznat podatak da je aktuelni prvotimac Kopenhagena i reprezentacije Danske, rođen u Gothopu, glavnom gradu Grenlanda. Nakon što je nekoliko sezona nastupao za ekipe iz svog grada, Gronkjer se otisnuo preko Atlantika i Sjevernog mora i kao petnaestogodišnjak zaigrao za danski Tisted… Uprkos uspješnoj karijeri, tokom koje je, između ostalih, nosio i dresove Ajaksa, Čelzija i madridskog Atletika, Gronkjer se nikada nije pojavio u reprezentaciji Grenlanda.

izvor: CafeMontenegro

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *