Frank Ribery

ribery
Frank Riberi (fr. Franck Ribéry, *7. aprila 1983. u Bulonj Sir-Meru, Francuska) je francuski fudbaler i član reprezentacije Francuske. Igra na poziciji veznog igrača. Trenutno, Riberi igra za nemački Bajern iz Minhena, gde je velika nada u klubu. Mediji su ga proglasili naslednikom Zizua zbog odličnih nastupa za reprezentaciju i klubu.

Karijera

Fudbalsku karijeru je započeo u gradskom klubu FK Bulonj, odakle ga je put vodio do Olimpik Alea, Stad Brestoa 29 i u FK Mec u uzastopnim sezonama. U januaru 2005. potpisao je ugovor za turski Galatasaraj. Sa tim klubom je osvojio Turski kup i odmah posle toga napustio klub i obreo se u Olimpiku iz Marseja, njegov šesti klub u karijeri. Galatasaraj je napustio zbog neizmirenih obaveza kluba u toku druge polusezone 2005. Internacionalni sportski tribunal (CAS) je odbacio tužbu Galatasaraja i dao pravo Riberiju, što je napustio klub bez nadoknade i prevremeno raskinuo ugovor.ribery

Na Svetskom prvenstvu 2006. u Nemačkoj je bio pozvan u reprezentaciju Francuske. Zbog svog pokazanog kvaliteta, mediji su spekulisali sa njegovim prelaskom u Arsenal, Mančester junajted i Lion. Nakon prvenstva rekao je da želi u Mančester jer bi želeo da sarađuje se kolegom iz reprezentacije Evrom. Po izjavi Skaj Sporta, Riberi je rekao da tog leta želi da pređe u Lion. Kasnije je izjavio da bi prešao u engleski Arsenal kao bi radio sa trenerom Venjerom, koji je takođe francuz.

U julu 2007. prešao je iz francuskog Marseja u FK Bajern za 25 000 000 €.

Privatni život

Sa dve godine, Riberi je doživeo saobrađajnu nesreću u kojoj je zadobio teže posekotine i povrede lica.

2002. godine promenio je veru i prešao na islam. Preuzeo je muslimansko ime Bilal. Njegova supruga Vahiba Belhami je alžirskog porekla. Imaju dve kćerke, Hiziju i Šahinez.

Njegov brat, Fransoa, je takođe fudbaler i trenutno igra u francuskom trećeligašu iz Kalea.

(Wikipedia)

ribery

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *