Cristiano Ronaldo

kristijano ronaldo

Kristijano Ronaldo dos Santos Aveiro (port. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro; rođen 5. februara 1985. u Funšalu), poznatiji kao Kristijano Ronaldo je portugalski fudbaler, koji trenutno igra za Real Madrid u Španiji.

Rođen je na portugalskom ostrvu Madeira. Odrastao je sa majkom Marijom Dolores dos Santos Aveiro (port. Maria Dolores dos Santos Aveiro), ocem Žozeom Dinisom Aveirom (port. José Dinis Aveiro, 1954–2005), koji je umro dok je Ronaldo imao meč protiv Rusije sa reprezentacijom Portugala, starijim bratom Hugom(1975) i dve sestre, Elmom i Lilianom Katiom. Njegovo ime, Ronaldo, jako je retko u Portugalu, a dobio ga je po američkom predsedniku Ronaldu Reganu, koji je imače bio i omiljeni glumac Ronaldovog oca.

Karijera

Počeo je da igra fudbal već sa tri godine, a kada je sa šest godina krenuo u školu njegova strast prema sportu bila je očigledna. Kada je bio dečak, omiljeni tim mu je bio Benfika iako je kasnije igrao za rivalski klub Sporting. Kao osmogodišnjak je igrao u amaterskom klubu Andorinja (port. Andorinha), gde je njegov otac bio trener. Kada je imao samo deset godina njegova reputacija u Portugalu je rasla. I Maritimo (port. C.S. Marítimo) i Nacional (port. C.D. Nacional), dva najveća tima na Madeiri, bili su zainteresovani za njega. Veći tim, Maritimo, propustio je najznačajniji sastanak i Ronaldo je otišao u Nacional. Kada je sa Nacionalom osvojio titulu, Ronaldo je otišao na tri dana probe u Sporting (port. Sporting), za koji je i kasnije potpisao.

Real Madrid

kristijano ronaldo26. juna 2009. Real Madrid je potvrdio da će se Ronaldo pridružiti klubu 1. jula 2009, nakon prihvatanja uslova i potpisivanja šestogodišnjeg ugovora. Veruje se da je njegov ugovor vredan 13 miliona evra po sezoni. Predstavljen je štampi 6. jula, gde mu je uručen dres sa brojem 9.Dres mu je predstavljen od strane Alfreda di Stefana. Dočekan je na stadionu Santijago Bernabeu od strane 80 000 navijača, nadmašivši rekord Dijega Maradone od 75 000 navijača, kada je predstavljen nakon transfera iz Barselone u Napoli 1984.

Privatni život

Ronaldov otac Žoze Dinis Aveiro umro je od posledica alkoholizma u 52. godini kada je fudbaler imao 20. Međutim, on ne pije i ne puši. Marta 2009. on je donirao 100 000 funti bolnici koja je pomogla da spasi život njegove majke nakon što joj je 2007. dijagnostikovan rak dojke.

Ronaldova autobiografija, nazvana Momenti štampana je decembra 2007. Zajedno sa jednom od svojih sestara otvorio je modni butik nazvan CR7 (Ronaldovi inicijali i njegov tadašnji broj na dresu).Trenutno postoje dve „CR7“ prodavnice, obe u Portugalu; jedna u Lisabonu, a druga u Madeiri.

(Wikipedia)

 

kristijano ronaldo

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *