Danas je Badnji dan

badnji dan
Danas je Badnji dan, dan kojim se završava četrdesetodnevni post, uoči Božića, praznika Rođenja Isusa Hrista i najradosnijeg događaja za hrišćanski svet….

Od svih praznika tokom godine, kao i raznvrsnih i lepih običaja koji ih prate, Badnji dan se izdvaja po načinu svetkovanja, živopisnosti obrednih radnji i značenjima koja sadrži. Kao što je krsna slava osobeni i prepoznatljvi znak za Srbina, tako je i badnjak naročita srpska običajna odlika. Badnji dan je nepokretni praznik i uvek pada 6. januara.U skladu sa tradicijom, jutros oko 6 časova, sokobanjska crkva organizovala je sečenje badnjaka pored Šarbanovačkog puta. U seći Badnjaka učestvovalo je 50-ak građana Sokobanje, među kojima i predsednik opštine Dimitrije Lukić i narodni poslanik Dejan Nikolić.Svetkovanje Badnjeg dana počinje sečenjem badnjaka, koji se po pravilu odseca u osvit samog praznika, pre izlaska sunca. Za badnjak se seče uglavnom hrastovo drvo, a može i cerovo ili graničevo. Badnjak se seče sa istočne strane. Negde se seče jedan badnjak, negde su sečena dva ili tri, a ponegde onoliko badnjaka koliko je muških glava u kući.Po tradiciji, umešena je pogača a Badnjak je posipan kukuruzom da bi godina bila rodna. Kolačar Badnjak obavezno nosi na ramenu. Takođe, važnu ulogu u badnjedanskom običaju ima slama.Nalaganje badnjaka u porti sokobanjske crkve obavljeno je u večernjim satima uz prisustvo mnogobrojnih vernika.

U duhu naše vere, povodom najradosnijeg praznika rođenja gospoda spasitelja našeg Isusa Hrista mi ćemo kao i svake godine obeležiti ovaj praznik najsvečanije što je moguće, rekao je protonamesnik Ilija Čupić. Na sam dan Božića u 5 časova služiće se Sveta liturgija. Drugog i trećeg dana Božića u 8 časova i 30 minuta služiće se Sveta liturgija , a u 16 časova i 30 minuta večernje Bogosluženje. U svim hramovima u našoj Opštini danas organizovano je sečenje Badnjaka i služe se bogosluženja, tokom najradosnijeg hrišćanskog praznika.
TV Soko

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *