Najbizarniji pomori životinja u istoriji

zabe
Ukoliko mislite da je tajanstveni pomor ptica, riba i rakova nešto najbizarnije što se ikada dogodilo, varate se. U poredjenju sa masovnim bacanjem pasa s mosta, žabama koji su eksplodirale i nestankom 50 posto života na Zemlji, najnoviji pomori životinja padaju u zaborav….

Psi masovno skakali s mosta

U poslednjih 50 godina gotovo 600 pasa skočilo je u smrt sa škotskog mosta Overtoun. U razmaku od šest meseci pre nekoliko godina pet pasa strmoglavilo se, a britanski Daily Mail pisao je o zaprepašćenim vlasnicima koji su šetali sa svojim ljubimcima po mostu kada su ovi u jednom trenutku, bez očitog razloga, skočili s visine od 15 metara na stenovitu obalu.

Još više uznemiravaju izveštaji o psima koji su nakon prvog nesupelog skoka, vraćali na isto mesto i drugi put. Teorija je bilo nekoliko, od toga da su psi osetili depresiju vlastitih vlasnika pa do toga da ih je možda privukao miris vrste kuna koji žive ispod mosta.

Tokom 2005. godine LiceScience je izvestio o hiljadu žaba u Nemačkoj koje su iz nekog razloga eksplodirale. Obdukcija je pokazala da su jetre žaba pojele ptice. Nije poznato u kojem se to trenutku dogodilo, ali povezuje se s uzrokom eksplozije.

Ovce jedna za drugom skakale s litice

Iste godine u Turskoj stotine ovaca sledile su jedna drugu i skočile s litice. Njih 400 je stradalo, a još 1.100 ih je preživelo jer su pale na hrpu ovih pre njih. Pomor je doneo veliku štetu porodicama kojima je cela egzistencija zavisila od ovčarstva. Šteta je procenjena na oko 100 hiljada američkih dolara.

2005. godine hiljade mrtvih divovskih lignji osvanulo je na kalifornijskoj plaži. Pomor nikad nije razrešen.

Oko tri stotine uginulih nilskih konja pronađeno je 2004. godine u parku u Ugandi. Istraga je pokazala da su oboleli od antraksa koji je pronađen u vodi. Ove godine isti je razlog usmrtio još 82 nilska konja.

Mrtvi plamenci i pingvini u Čileu

Časopis Time je 2009. godne izvestio o pomoru više vrsta ptica u Čileu. Hiljade plamenaca, oko 1.200 pingvina i oko 60 pelikana uginulo je u razdoblju od dva meseca. Razlog nikad nije službeno potvrđen, ali se sumnjalo na globalno zagrevanje, zagađenje okoline pa do neuobičajenog toplog vremena.

Više od 200 kitova nasukalo se 2009. godine na ostrvu između australijskog kopna i Tasmanije, a isto se dogodilo nekoliko meseci pre kad je uginulo 150 kitova. Nikad se nije saznao razlog pomora, ali su kružile teorije da su odgovorni ljudi koji su im poremetili ekološko stanje.

Prošlog oktobra National Geographic je objavio kako je u Keniji pronađeno oko 10 hiljada trupala divljih životinja. Životinje su se najverojatnije utopile pokušavajući da predju reku. Samo ovim pomorom izgubljen je jedan posto od te vrste životinja na svetu. Početkom prošlog veka zabeleženo je nekoliko slučajeva u svetu kada su s neba padale žabe.

Kometa koja je razorila svet

Ali svi pojedinačni slučajevi padaju u vodu kada se zna da je pre 65 miliona godina udarac kometaeili asteroida stvorio krater Chicxulub i usput uništio 50 posto populacije životinjskih vrsta na Zemlji. Tako bar tvrdi američka NASA koja udarac komete smatra odgovornim za nestanak dinosaurusa čime se nedavni pomor životinja čini kao prava sitnica.

Početkom prošlog veka kiša žaba pala je na tlo. Izvešeštaj se temelji na knjizi Charlesa Forta koji je fenomen opisao kao ‘kiša žabu koja je zacrnila nebo i pokrila tlo hiljadama mrtvih životinja’. Kiša žaba dogodila se u Kansas Cityu, a slični izvještaji su stigli iz nekoliko drugih zemalja, od Nemačke do Tahitija. Naučnici veruju da je za bizarnu kišu odgovoran jak vetar koji je podigao lagane životinje sa zemlje i poslao ih u nebo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *