Slovenka dala 500 eura a kao zalog dobila milion dinara

milion
U Sloveniji još uvek ima pojedinaca koji koriste jugoslavenske dinare, iako je to retkost i svodi se na slučajeve kad dovoljno drski lopovi nađu dovoljno naivnu žrtvu kako bi joj podvalili, kao na primeru 56-godišnjakinje koja je neznancu pozajmila 500 eura a kao zalog dobila novčanicu od milion dinara bivše SFRJ…..

Priču žene iz sela Žerjavke, smeštena uz reku Savu dvadesetak kilometara od Ljubljane, objavili su Slovenska televizija i list „Slovenske novice“, s poukom da biti dobar često znači biti naivan.

Žrtva je poverovala rečima neznanca koji se na motoru dovezao u njeno dvorište, s molbom da mu pozajmi novac za plaćanje saobraćajnog prekršaja jer ga na ulici čeka policija. Dala mu je pet novčanica po 100 eura. Kao jemstvo da će joj odmah vratiti novac u ruke joj je stisnuo novčanicu za koju je tvrdio da u Francuskoj vredi 800 eura.

“Žurilo mi se u štalu, a novčanica je bila zgužvana. Stvar mi je bila malo sumnjiva, ali tek sam kasnije shvatila da me je prevario“, rekla je žena.

Budući da prevarant s glave nije skidao kacigu, ne može ga tačno opisati. Rekao joj je da je iz Slovenj Gradeca u šta sumnja, a nije uspela da zapamti ni registarski broj motocikla.

Zgužvani „francuski euro“ zapravo je novčanica od milion dinara bivše SFRJ, iz vremena jugoslavenske hiperinflacije. Njena je vrednost na numizmatičkom tržištu oko tri eura.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *