Varljivo leto 68 – najbolja domaća komedija, drama i romansa?

„Varljivo leto ’68“ je jedan od kultnih domaćih filmova na našim prostorim, najprepoznatljiviji po glumcu legendarnog Danila Bate Stojković, koji je u njemu odglumeo ulogu svog života.

Ovaj domaći film  snimljen je 1984. godine u režiji Gorana Paskaljevića,  dok je za scenario bio zadužen izvanredni Gordan Mihić, a kao autor muzike potpisao se  Zoran Hristić. Distribuciju filma uradila je srpska producentska kuća “Centar film”. Film je tri žanra: komedija, drama i romansa.

Lokacija snimanja ovog filma jeste Srbija, odnosno Srem, a delovi iz filma koji obuhvataju predele prelepe plaže snimani su na plaži u Čortanovcima. Film traje ukupno 91 minut i snimljen je na srpskohrvatskom jeziku. “Varljivo leto ‘68” je projekat nagrađen sa dve nagrade: Bastiji film je dobio „ Gran pri “ nagradu od žirija za najbolji film,  dok je u Orleanu dobio„ Gran pri “ kao  i nagradu publike.

Glava uloga je pripala fenomenalnom Slavku Štimac-u, srpskom glumcu najprepoznatljivijem  po ulozi sarajevskog pubertetlije u filmu „Sjećaš li se Doli Bel“ koja ga je okarakterisala kao jednog od najbolji tinejdžerskih glumaca iz tog perioda. Slavku je u ovom ostvarenju pripala uloga maturanta Petra, mladića koji nije posebno zainteresovan za školu, a kojeg „drma“ pubertet, pa tako ima potrebu da non-sop gleda osobe zenskog pola, a  istovremeno se zaljubljuje u više žena. Za Petra, najveći problem predstavlja to  što se on zaljubljuje čak i u udate žene, što posebno ljuti njegovog oca Veselina koji stalno rešava taj problemčić „čvrstom rukom“. U potrazi za ljubavlju on stalno upada u probleme, iz kojih kasnije teško izlazi. U suštini on je jedan dobar dečko, koji u svojim tinejdžerskim danima sve što želi jeste da pronađe ljubav svog života.

Petrovog oca Veselina tumači fenomenalni legendarni srpski glumac Danilo „Bata“ Stojković, jedan od veterana jugoslovenske kinematografije. On tumači ulogu strogog i  zahtevnog oca koji očekuje od svog sina “najbolje”, ali mu se očekivanja ne ostvaruju. Prikazan je kao običan čovek prepun strahova, a strahovi se najviše odnose na dobro vaspitanje svoje dece. Po zanimanju je sudija, pa kao takav trudi se da bude glavni autoritet u kući.

Nezaboravni Mija Aleksić tumači Petrovog dedu, čoveka koji pati od neke „opasne ali i nepoznate bolesti“. On je stalno na strani svoga unuka, jer je kao mlad bio veliki ženskaroš pa mu i ne smeta, već mu je drago što unuk prati njegove korake. Stalno ga brani od oca i krije njegove nestašluke, zbog čega ga Petar najviše voli.

Posebno se još ističu i Mira Banjac koja tumači Petrovu majku, kao i Ivana Mihić kojoj je pripala uloga Petrove sestre Vladice, devojčice opsednute političkim dešavanjima u državi.

Od značajnih likova pojavljuju se Petrove “izabranice”, odnosno devojke u koje se on zaljubljuje, a koje i čine većinu sporednih uloga kao što su: Neda Arnerić (kao Olja Miranovski), Andrijana Videnović (kao Nevena Moreno), Dragana Varagić (Jagodinka Simonović), i druge.

Radnja filma je smeštena u leto 1968. godine, gde glavni protagonista,  maturant Petar (Slavko Štimac) odlučuje da krene u potragu za nečim što većina muškaraca po njegovom mišljenju ima, a to je – žena svog života. Pa tako u toj svojoj potrazi za srodnom dušom, Petar se zaljubljuje u pogrešne: udate i iskusne žene kao što su pekarka, profesorka sociologije, ali i u one za nega nešto dostupnije: bibliotekarka, ćerke sudije… Zbog njegovih kratkotrajnih zaljubljenosti prema ovim ženama on upada u nevolje sa svojim ocem Veselinom  (Danilo „Bata“ Stojković). Njegov otac je ozbiljan čovek koji radi kao sudija, on zahteva potpuno poštovanje, red, rad, disciplinu i mir. Nažalost Petar to ne ispunjava, stalno upada u nevolje, pa čak pada i maturu. Zato Veselin probleme rešava batinama. U trenutku kad Petar „polaže“ ispit iz sociologije, njegov odnos sa ocem se menja na bolje, ali samo kratkotrajno dok opet ne zabrlja.

Njegov deda (Mija Aleksić) je stari i bolesni penzioner stalno pokušava da zaštiti svoje unuče pa zato on pokriva mnoge njegove laži, a opravda njegove nestašluke. Brižna majka (Mira Banjac) pokušava da bude na strani svoga sina Petra, ali joj to muž ne dozvoljava. Zato ona biva primorana da se malo više brine za ćerku i mlađeg sina.

Dok Petar tako traži pravu ljubav, jedna Češkinja ga stalno posmatra i raspituje se za njega. Na kraju filma, Petar saznaje za mladu Ružicu koja je kroz ceo film bila zaljubljena u njega. Otkriva da mu je to prava ljubav ali ona, na njegovu žalost se vraća u Češku pa tako se i film završava sa scenom kada Petar trči za automobilom koji vozi Ružicu…