Karaula

Režija Rajko Grlić
Scenario Ante Tomić (roman)
Glavne uloge Sergej Trifunović, Toni Gojanović, Emir Hadžihafizbegović, Bogdan Diklić, Verica Nedeska i Igor Benčina
Muzika Sanja Ilić
Montaža Andrija Zafranović
Žanr komedija
Godina 2006
Trajanje 94 min.

„Karaula“ je film iz 2006. godine u režiji Rajka Grlića. To je prvi film snimljen posle raspada Jugoslavije na kome su radila udružene ekipe iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Film je snimljen po romanu Ante Tomića Ništa nas ne smije iznenaditi.

 

Radnja filma se odvija 1987. godine u karauli, na jugoslovensko-albanskoj granici. Svakodnevni vojnički život narušen je neobičnim okolnostima. Frustrirani i uvek pijan poručnik Safet Pašić oseća čudan bol u preponama. U pomoć zove jedinog lekara među vojnicima Sinišu Siriščevića koji u potpunoj diskreciji utvrđuje da se radi o polnoj bolesti. Ne želeći da njegova supruga sazna šta se dogodilo i tražeći razlog da ne ode kući, Pašić objavljuje vanredno stanje, tvrdeći da se albanska vojska grupiše pred karaulom. Lakrdija se pretvara u ratnu psihozu: vojnici kopaju rovove, Pašić je iz dana u dan sve nervozniji, Siniša se upušta u opasnu ljubavnu avanturu sa poručnikovom ženom, a njegov najbolji prijatelj Ljuba Paunović bezuslovno odlučuje da napusti vojsku. Situacija polako izmiče kontroli.

Ljuba traži od poručnika da mu dozvoli da ide peške na Dedinje, da se pokloni Titovom besmrtnom delu. Poručnik mu dozvoljava i šalje Paunovića u kasarnu, kod pukovnika Radeta Orhideje. Pre susreta sa novinarima Ljuba govori pukovniku da ga je poručnik Pašić naterao da ide na Titov grob. Pukovnik zove preko telefona poručnika te mu saopštava da neće dobiti prekomandu koju je od njega tražio.

Govoreći o ne takoj davnoj prošlosti bez nostalgije i mržnje, Karaula je komedija o ljudima koji se nalaze na korak od tragedije.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *