U Moskvi ubijena ćerka gazde Milana Popovića

milanova cerka
Milan Popović početkom devedetih živio je u malenom švicarskom mjestu Crveni krst (Rotkreutz) u skromnoj trospratnici u Ulici Oberre Weidstrasse 2. U potrazi za boljim životom na Floridu je stigao 1993. godine i tamo na kredit kupio prvi apartman.

Za kupovinu skromnog Miami konda u Atlantis tornju u Collins aveniji zadužio se u vrijednosti 150 hiljada dolara. (Kondo je u Americi naziv za apartman a to je kratica izvedena latinskog condominium – etažno vlasnišvo.) Iz kupoprodajnih ugovora vidi se da je od važećih dokumenata imao samo vozačku floridsku iskaznicu. Zeleni karton mogao je samo sanjati. U Miamiju upoznaje tadašnjeg javnog bilježnika Marka Edwarda Frieda koji će uskoro postati glavni administrator u svim firmama koje će osnovati u Miamiju. Sada Fried ima advokatski ured specijalizovan za imigrante. Prema izvacima iz sudskog registra vidi se da je Milan firme registrovao za svog šefa, ruskog milijardera Vassilija Anisimova. Mada se kao osnivač pojavljuje Severinin dečko u rubrici ovlaštene osobe piše da je President Anisimov a Popović Secretary, odnosno kasnije podpredsjednik. Također, obojica su prijavljeni na istoj adresi u Popovićevom apartmanu u Atlantis tornju u Miamiju.

Prema podacima u švicarskom trgovinskom registru Anisimov je u to vrijeme registrovao švicarsku podružnicu svoje firme Coalco u Zugu.Glavno sjedište Coalca bilo je na Britanskim Djevičanskim Otocima, poreznoj oazi.  Najvjerovatnije je Popović Anisimova upoznao dok je taksirao po Švicarskoj za sitni honorar, a njegov budući šef došao srediti papire u toj zemlji liberalnih poreznih zakona. Tih godina Popović je očito bio „mali od kužine“ jer ga u švicarskim papirima firme Coalco nigdje nema među potpisnicima ili ovlašenim osobama. Inače, Anismov je rođen u bivšem glavnom gradu Kazahstana Alma Ati tako da ovaj podatak objašnjava Popovićeve veze s tom zemljom, ali je milijarder postao u Moskvi gdje je živio.

Popović je na Floridi za Anisimova prvo registrovao podružnicu njegove ciparske firme Amdico. Floridu kao sjedište niza njihovih zajedničkih firmi očito su izabrali zbog poreznih olakšica. Naime, prema podacima iz floridskog registra već polovicom devedesetih Popović švicarsku adresu mijenja za kiparsku. Postaje stanovnik apartmaskog naselja Solferino u Limassolu. Severinin dečko tih godina još ne živi nimalo glamurozno. Solferino kompleks su apartmani u nizu, skromno opremljeni bez dodatnih luksuznih sadržaja. Popovićev šef tih je godina još posve anoniman na međunarodnoj sceni. Ali početkom nove decenije sve se mijenja. Unosni poslovi sa najpoznatijim američkim bjeguncom Marcom Richom, optuženim za porezne prijevare, donose Anisimovu i ortacima veliko bogatstvo. Rich je poznat kao vlasnik aluminjskog koncerna Glencore, koji je nakon bijega pred američkim pravosuđem i poreznicima nastanio u Marbelli a firme sa milijardskim prometom registrovao u švicarskom Zugu. Švicarska ga je odbila izručiti SAD-u. Zatim je Rich donirao Clintonovu kampanju. Zatim ga je bivši američki predsjednik dao pomilovati zadnji dan svoga mandata, što je naravno izazvalo skandal golemih razmjera i koštalo Clintona novog mandata.
Početkom novog milenija i oligarh Anisimov postaje poznat u cijelom svijetu.  Nakon što je u Moskvi tokom razbojničkog prepada ubijena njegova kćer iz prvog braka, partner Sevinog dečka odlučuje mlađe kćeri Angelinu i Anu poslati na školovanje u Ameriku. Neki izvori tvrde kako je upravo ubijena nasljednica carstva Anisimov bila u višegodišnjoj emotivnoj vezi sa Severininim izabranikom.

ana

Bilo kako bilo, nakon bolnog gubitka Popovićev gazda Vassili mlađim kćerima kupuje luksuzni apartman u New Yorku. ali kćeri uskoro postaju poznatije po ludim noćnim provodima. Mlađa Ana (Anna) Anisimov brzo stiče titulu rusko-američke Paris Hilton. Starija Angelina očito po svemu dijeli sudbinu Nicky, manje razuzdane i slavne sestre Paris Hilton. Ali sestre Anisimov pokazuju dobar nos i za biznis – tako su u kampanju za Smirnoff i Ciroc votku uključile poznatog repera Seana Diddyja Combsa. Na ludim Diddyjevim njujorškim zabavama neizostavne su i sestre Anisimov, a pravile su mu društvo i u St. Tropezu na tzv. Bijelom partiju 2007. i „na Neoprostivoj „Fragrance Celebration“ 2006. na jahti usidrenoj na istom mjestu. U međuvremenu Anisimov postaje poznat u Švicarskoj po vili  na „Zlatnoj obali“ koju je uredila arhitektica Zaha Hadid. Još veću slavu priskrbila mu je neuspjela kupovina dvorca Certosa od bivše Berlusconijeve supruge Veronice Lario na Sardiniji.

Otkako je postala slavna rusko-američka Paris Hilton u intervjuima na spomen oca ne prestaje isticati kako on nije ruski mafijaš već poslovni čovjek koji je startao kupovinom prve fabrike u kojoj je nekoć u komunizmu šefovao. Trenutno je Ana u L.A. međutim nije isključeno da će Severina imati priliku upoznati kćer razmetnog ruskog šefa svog ljubljenog. Uostalom, paparazzi prate dublericu Paris Hilton u stopu, tako da ako skokne do Miamija, Seve bi mogla u tom slučaju  sa zajedničkom fotografijom dospjeti na stranice američkih celebrity magazina.

Odlomak iz romana “Kondo, Kondo“, autorke Irene Divković Milanović

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *