Ivana iz pesme Zdravka Čolića “Čajorije, Šukarije“

ivana legin

Najpoznatija djevojčica bivše Jugoslavije s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, Sarajka Ivana Legin posljednjih 14 godina živi u Australiji i odnedavno ponovo osvaja pažnju javnosti. Lik Amele, koju je tumačila u filmu „Kuduz“ reditelja Ademira Kenovića, kao i saradnja sa Zdravkom Čolićem za pjesmu i spot „Ja se zovem Ivana“, zauvijek su obilježili njen život.

Ovog puta, pripala joj je glavna uloga u kratkom igranom filmu „Toll Free“ bh. reditelja s adresom u Melburnu Ala Mehičevića. U razgovoru za „Dnevni avaz“ Legin otkriva kako je stigla do Australije, koliko često dolazi u BiH…

– Uz pomoć Dječije ambasade „Međaši“, sa mamom i bratom napustila sam Sarajevo u aprilu 1992. godine. Bili smo u Beogradu, Zagrebu, a potom smo se sastali s ocem i otišli u Rusiju, gdje je on radio. U Moskvi smo živjeli duže od godine, a onda smo se zaputili u Australiju, gdje smo i danas – govori Legin.

Saradnja sa Mehičevićem i grupom entuzijasta okupljenih oko „Bosnian Film and Television Associationa“, probudila je sjećanja na život u BiH te je spojila sa mnogim uspješnim ljudima s ovih prostora.

– Skoro cijelu ekipu filma čine ljudi porijeklom iz BiH. Jedino je Jo porijeklom s Fidžija, za kojeg Elvira, lik koji tumačim, predstavlja zabranjenu ljubav. Čast mi je što sam na setu stajala uz Zumretu Ibrahimović, nekada poznatu sarajevsku manekenku. Tu su, naravno, bili i drugi dragi prijatelji Nehrudin Džambegović, Agim Dobruna i Kristijan Mihaljčuk – govori Ivana.

Nakon duže od dvadeset godina, ovo je prvi put da Legin glumi u filmu koji je urađen na bosanskom jeziku. Iskustvo koje je u međuvremenu stekla, vezano je za nekoliko uloga koje je tumačila u filmovima australske produkcije. Ipak, njen izbor je rad iza kamera. Trenutno je zaposlena na televiziji TEN, gdje je okružena, kako kaže, svijetom reklama, koje joj donose sigurnu zaradu.

– Diplomirala sam na fakultetu za film i televiziju, a glumom sam se bavila amaterski. Moja želja je da se bavim filmom i televizijom, ali bez prevelikog izlaganja estradnom svijetu. Kao djevojčica okusila sam šta znači biti u centru pažnje i biti non-stop tražen – dodaje Legin.

Dakle, popularnosti se Ivana nerado sjeća.

– U početku mi je sve to bilo interesanto, kao neka igra. Ali, ubrzo nisam mogla mirno proći ulicom od kuće do škole. Zaustavljali su me svi redom i tako je popularnost za mene dobila neku drugu dimenziju. Postalo je opterećavajuće – priznaje Legin.

Prošle godine Legin se susrela s Kenovićem i sa Slobodanom Ćustićem, koji je u „Kuduzu“ glumio njenog oca.

– Nakon toliko godina imala sam priliku da po nekoliko sati provedem s Kenovićem i Ćustićem. Prisjetili smo se događaja sa snimanja. Osjećala sam tada pripadnost nekoj velikoj porodici, jer su me svi tretirali kao da sam njihovo dijete. Rado sam se sjetila pokojnog Bože Bunjevca i Snežane Bogdanović, koju sam zvala „mama broj dva“ – govori Legin.

Kratki igrani film „Toll Free“ govori o životu bosanske porodice u Australiji, a glavni lik je paralizirana djevojka Elvira.

Iza kulisa

– U posljednjih četrnaest godina Sarajevo je Legin posjetila tri puta. Kaže, ni slobodnog vremena nema mnogo, a ni put nije tako kratak.

– Ivana u Melburnu živi sa svojim dugogodišnjim saputnikom, koji je, također, porijeklom iz BiH.

– U slobodno vrijeme piše dječije pjesmice, kao i scenarije za filmove i emisije.

– Al Mehičević, zapravo, govori o svojoj prijateljici koja je od mladosti vezana za invalidska kolica. Koliko god da to nekima izgleda čudno, upravo je njena želja bila da se priča o njoj prikaže na komičan način, jer je Elvira, uprkos svojoj tragediji, puna duha i veselja – govori Legin.

Susret s Čolom

Ivanin susret sa Zdravkom Čolićem, koji se desio prije dvije godine u Melburnu, bio je veoma dirljiv.

– Otišla sam s prijateljicama na njegov koncert i bila sam u publici. U jednom momentu probudila su se sjećanja i odlučila sam da mu se javim. Do tada su u meni živjele dječije uspomene i jednostavno sam htjela da upoznam Zdravka Čolića i kao odrasla osoba. Družili smo se i dan nakon koncerta i bilo je, zaista, uzbudljivo – govori Legin.

Dnevniavaz.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *