Najčešće greške koje pravite u učenju jezika

Postoji mnogo prednosti učenja jezika. Osobe koje govore više jezika više uživaju u putovanjima, lakše se sporazumevaju sa drugima a znanje više jezika Vam može otvoriti mnoga vrata i u profesionalnom smislu.

Učenje novog jezika može biti jako teško i frustrirajuće za neke osobe, pogotovo ako nemaju pravi pristup učenju.

U tome vam mogu pomoći stranice poput Centar stranih jezika putem kojih možete pronaći odgovarajući kurs u vašem mestu.

U ovom tekstu ćemo Vam predočiti najčešće greške koje se prave u učenju jezika.

1. Stav kako ja to ne mogu sam

Iako tradicionalno učenje u školi stranih jezika može da bude prva stvar koja Vam padne na pamet kada razmišljate o učenju novog jezika, to svakako nije jedina opcija. Razmišljanje na ovaj način može biti velika prepreka ka učenju jezika.

Odvojite svaki dan nešto slobodnog vremena kako biste pogledali neki film na jeziku koji učite, pročitali knjigu, slušali muziku, učili o njihovoj kulturi, radili testove ili prosto razgovarali sa izvornim govornikom na tom jeziku. Sve ovo Vam može pomoći da bolje savladate jezik i da se osećate slobodnije da ga koristite.

2. Pridržavate se samo knjige

Kod učenja jezika, tako i u drugim stvarima u životu, vežbanje dosta pomaže. Problem nastaje kod mnogih osoba kada počnu proučavati previše a ne praktikuju to na svakodnevni život.

Učenje jezika podrazumeva i korišćenje drugih veština. Pored toga, knjige mogu biti zastarele i možda naučite da govorite kao da ste rođeni pre pola veka. Tako na primer možete da prisustvujete nekom seminaru na jeziku koji učite, pogledate predstavu ili slušate čitanje poezije. Takođe, jako je bitno da obratite pažnju na različite stilove govora različitih starosnih doba ljudi.

3. Ignorišete moderne tehnologije

Pohađanje kursa u školi jezika sa iskusnim i posvećenim profesorom može biti prava stvar. Ali ne treba da se ograničavate. Iskoristite sve prednosti modernih tehnologija kako biste olakšali učenje jezika.

Zahvaljujući mobilnim telefonima, aplikacijama i brzom internetu možete učiti jezik i dok putujete na posao. Koristite programe za prevođenje tekstova, instalirajte par aplikacija na telefon, skinite muziku na tom jeziku i upijajte. Upijajte jezik svakog dana i nećete ni primetiti kada ste pre naučili dosta toga.

4. Brzo se iznervirate

Dajte sebi oduška, učenje novog jezika nije baš tako lako. Kao i u svemu drugom u životu, pa i kod učenja jezika svi mi nailazimo na prepreke i pravimo greške.

Ako dozvolite sebi da Vas učenje  jezika frustrira ili sebi postavljate previsoke ciljeve, samo ćete usporiti svoj napredak i nećete uživati u učenju jezika, a učenje jezika baš to treba da predstavlja – zabavu, bez obzira zašto ste se odlučili na učenje.

Kako biste izbegli stres i napetost prilikom učenja jezika predlažemo Vam da primenite ove savete:

  • Postavite sebi realne ciljeve,
  • Počnite polako i fokusirajte se na osnove
  • Zatražite pomoć od  profesora u školi gde pohađate jezik i ne ustručavajte se da pitate za sve što Vas drži u nedoumici,
  • Spoznajte svoje greške, prihvatite ih i učite na njima,
  • Dajte sebi vremena koliko Vam je potrebno,
  • Naučite da uvidite svoj napredak, cenite ga i častite sebe za uložen trud.

5. Primenjujete jezička pravila Vašeg maternjeg jezika na jezik koji učite

Ukoliko je prvi put da učite strani jezik, možda ćete upasti u klopku navike da prevodite reč po reč sa Vašeg maternjeg jezika, što je velika greška. Iako neki jezici imaju sličnu gramatičku strukturu, svaki jezik je jedinstven i ne mogu se uvek primeniti pravila sa maternjeg jezika.

Kako ne biste pravili ovakve greške, za početak istražite poreklo i korene jezika i proučite pravila. Takođe, pazite na reči koje izgledaju isto, mogu imati suprotna značenja, pa možete sebe dovesti u neprijatnu situaciju.

6. Zaboravljate da naučite osnovni rečnik za svakodnevni govor

Iz većine udžbenika za učenje stranih jezika možete dosta da naučite o gramatičkim pravilima i upotrebi rečenica. Veliki deo materijala koji se nalazi o ovakvim knjigama može da Vam koristi u nekim određenim situacijama ali se ne odnosi na Vaš svakodnevni život.

Kako biste dopunili svoje lekcije rečnikom koji odgovara Vašem životnom stilu za početak počnite da pratite Vašu dnevnu rutinu i pišite. Zapište reči koje najčešće koristite i naučite kako se izgovaraju na jeziku koji učite.

Pronađite lekcije koje se tiču Vaših interesovanja. Na primer, ukoliko ste muzičar, naučite više na jeziku koji učite o instrumentima, zvuku i slično.

7. Ne posvećujete se dovoljno

Ovo je možda najveća greška svih nas, nedoslednost u tome što učite. Ne možete naučiti ništa  novo ako se ne posvetite dovoljno tome. Odaberite tempo koji Vam odgovara i posvetite se svom cilju.  Podešavajte alarm na telefonu kada je vreme za učenje i govorite jezik koliko god je to moguće.

Ukoliko niste dovoljno motivisani, razmislite zašto ste se odlučili na učenje jezika i kako Vam može koristiti. I ponavljajte to sebi kako mantru svaki put kada izgubite motivisanost.

Ako ste već upoznati sa svojim greškama koje pravite, prihvatite ih i učite na njima i verovatno ćete ostati na dobrom putu i postati jednog dana izvrstan govornik.