Ima li zubobolji leka?

Zdrava ishrana, redovno održavanje oralne higijene, redovni kontrolni pregledi glavni su preduslovi da imate lepe i zdrave zube. Stručnjaci posebno naglašavaju da je važno čuvati i održavati stalne zube u vilici, jer kada ostarite, žalićete što nemate stalnih zuba.

Doduše, ima i onih koji su stava da se sve može nadoknaditi, pa i stalni zubi. Ima istine u tome, jer zubni implanti su danas postal i te kako na tržištu. Nekada su bili preskupi, retko ko je posezao za njihovom ugradnjom, a danas su stvari drugačije. Zubni implanti na tržištu su različitih cena, ima brojnih proizvođača, a često se pacijenti vode parolom ako ne znaš šta je dobro, onda znaš šta je skupo. Kada je zdravlje u pitanju, oprezno sa cenom i kvalitetom. Veoma je važno na vreme se raspitati o kvalitetu, pa tek onda razmišljati o ceni. Iako se zna da zubobolji ima leka osim dok se ne poseti stomatolog, jer u suprotnom nijedan lek iz alternativne medicine ne pomaže. Možda pomogne trenutno, ali na duže staze neće sigurno.

Zato se pobrinite da vas bol u zubu ne iscrpi, već na vreme posetite stomatologa koji će svaku promenu na vreme uočiti i sprečiti mogući bol. Međutim, nije ni stomatolog svemoguć. Jeste u nekim situacijama, kada vam nadomesti prazninu u vilici, jer ugradi šraf u viličnu kost i na njega nadogradi krunicu ili bolje reći kada se opredelite da vam ugradi zubni implant.

Da li su zubni implanti zdravi za organizam?

Pri samoj pomisli na ugradnju strang tela u organizam, treba napomenuti da su zubni implanti potpuno zdravi i efikasnost njihove ugradnje je skoro 100%. Naravno da se postavlja pitanje zašto su im cene različite, da li su neki kvalitetniji i koji doktori su eksprerti za njihovu ugradnju, treba znati da se zubni implanti veštački koreni koji se ugrađuju u viličnu kost i ne štete oralnom zdravlju.

Naime, preporuka stomatologa je da se zubni implanti ugrađuju u delu vilice gde nedostaje dva ili tri zuba ili ako se pojavi praznina između dva zdrava prirodna zuba. Svakako, vaš doktor će vam preporučiti koji su zubni implanti kvalitetni i koje treba ugraditi, pa ako verujete vašem lekaru, onda nema razloga da sumnjate u njegovu preporuku. Međutim, često se polemiše oko toga koji su zubni implanti najbolji. Ukoliko je vaš stomatolog osoba od poverenja, nema razloga da brinete. Ako pak nemate svog stomatologa, onda se posavetujte sa prijateljima i idite po preporuci, jer ipak ima različitih stručnjaka, nemojte da vas povuku cene usluga, jer ne trgujete svojim zdravljem na pijaci, pa da možete da birate da li hoćete da izaberete ponudu jednog ili drugog lekara.

Sve u svemu, pažljivo promotrite sve što vam se kaže, raspitajte se u nekoliko stomatoloških ordinacija i polako, nemojte prebrzo donositi odluke, jer neke brzopleta rešenja mogu debelo da vas koštaju. Posebno obratite pažnju na odluke u vezi sa sopstvenim zdravljem, jer ako pogrešite nemate mnogo izbora da sopstvenu odluku ispravite. Ne kaže se slučajno u našem narodu tri puta meri, jednom seci, zar ne?