Dileme o zubnim implantima: da li su skuplji ujedno i bolji?

Ovo pitanje može da se postavi u mnogim slučajevima. Kako cena može da odredi kvalitet i da li je to tačno?

Nije primenjivo u svim slučajevima, ali u većini slučajeva jeste. Ovde dolazimo i do drugog pitanja a to je da li su skuplji implanti bolji. Za odgovor na ovo pitanje potrebno je ispitati materiju iz više uglova. Mi smo se potrudili da dođemo do odgovora.

Iskustvo i kvalitet vrede, ali se odmah i prepoznaju i naplaćuju

Obično ljudima nije žao da daju novac kada znaju da će nešto dobro ispasti tj. kada su sigurni da će za uloženi novac dobiti odgovarajući kvalitet. Ovo posebno važi kada je zdravlje u pitanju. Naravno, ni u ovom smislu ne treba preterivati, ali je važno pronaći odgovarajući odnos cene i kvaliteta.

Ukoliko, na primer, redovno idete kod zubara na kontrole i sistematske preglede, onda ćete verovatno manje para davati na popravke zuba, izbeći ćete ozbiljnije kvarove. Dakle, više se isplati da idete redovno na kontrole i preventivne preglede.

Elem, vratimo se priči, kvalitet i iskustvo jesu nešto što određuje cenu. Dakle, po pravili su cene više u stomatološkim ordinacijama koje postoje dugi niz godina i imaju vrhunske stručnjake sa dugogodišnjim iskustvom. Oni jednostavno znaju da naplate sopstveni trud, vreme, iskustvo i kvalitet i to je sasvim opravdano. I to je upravo ono što pravi razliku u ceni, čak i kada se primenjuje ista metoda. Na kraju, najvažniji je uspeh same intervencije, a njemu u mnogome doprinosi upravo posvećenost i iskustvo.

Ima stomatološke ordinacije

Ovde se pre svega misli na sam brend, odnosno ime stomatološke ordinacije. Ime se gradi godinama i održava dobrim odnosom sa klijentima i dobrim glasom koji se prenosi. Tako se vremenom određena stomatološka ordinacija povezuje sa kvalitetom i mnogi su spremni da za njihove intervencije plate više. Ugradnja implantata u takvim ordinacijama je uvek nešto skuplja. U većini slučajeva kvalitet i sigurnost zaista i opravdaju uloženi novac, mada se ponekad dešava i suprotno.

Različite tehnike i metode

Već smo to i spomenuli, ali nije zgoreg podsetiti. Naime, postoje različite tehnike, metode i različita oprema i od toga zavisi hoće li vas ugradnja implanata koštati više ili manje. To naravno ne određujete vi, već vi samo birate stomatološku ordinaciju, a onda će vas oni upoznati sa metodom koju primenjuju u njihovoj ordinaciji. Na vama je da se informišete i izaberete najbolje, u skalu sa svojim mogućnostima.

Skuplji implanti duže traju

Ne može sa sigurnošću da se kaže da skuplji implanti duže traju, ali može da se kaže da to tako predstavljaju u stomatološkim ordinacijama. I naravno da to može da bude tačno, odnosno da će skuplji implanti trajati duže, prosto to je donekle i očekivano. Međutim, to nije uvek slučaj, jer uvek ima izuzetaka, zato treba da budete pažljivi kod koga radite implante, tačnije u kojoj stomatološkoj ordinaciji.

Izvor: Stomatološka ordinacija Panakeia Beograd