Nekoliko korisnih saveta za uređenje kupatila

Kupatilo je jedna od prostorija u domu koja se svakodnevno koristi. Sasvim je izvesno da želimo da njegov dizajn bude savršena kombinacija estetike i funkcionalnosti. Kako bismo razvili potpuni estetski potencijal i stvorili uslove za sopstvenu oazu, malo rada na detaljima i preuređenju prostora može u mnogome promeniti već postojeći izgled.

Pripremili smo nekoliko saveta za uređenje koji mogu pomoći da kupatilo ne bude dosadna i klasična prostorija. Obratite pažnju na predloge za osvetljenje, raspored nameštaja i primenu boja i materijala, koji vam možda mogu pomoći da pronađete idealnu verziju vašeg kupatila. 

Funkcionalnost je jako važna

Funkcionalnost je prva i osnovna stvar o kojoj treba voditi računa ukoliko projektujete vaše kupatilo. Najbitnije je u osnovi ucrtati sadržaj kojim planirate da upotpunite prostor. Bitno je i da tokom planiranja, vodite računa o rasporedu kupatilske galanterije, kako ne biste imali poteškoća tokom kasnijeg čišćenja i održavanja higijene. Imajte na umu dizajn kade ili ormarića, kako biste proverili njihove dimenzije i njihovu uklopivost u prostor. 

Uvek ostavljajte dovoljno prostora između nameštaja. Tako vazduh može neometano da cirkuliše i smanjuje se mogućnost za stvaranje buđi i bakterija. Modeli, kao što su Gorenje ili Electrolux mašine za pranje i sušenje veša mogu dodatno da uštede vaš prostor. Dve funkcije u jednom uređaju, stvaraju pregršt mogućnosti za uređenje preostalog dela kupatila. 

Ukoliko je u pitanju renoviranje kupatila, pobrinite se da zadržite glavni sadržaj na mestima gde je već predviđeno instalacijom. Prostor koji vam ostane prazan možete popuniti raznim detaljima koje ste planirali, opet pazeći na visoki estetski kvalitet prostora.  

Osvetljenje i mesto za skladištenje stvari

Često je nepisano pravilo da se projektuju kupatila sa malim prozorom ili čak bez prozora. Osvetljenje je ključ dobrog dizajna, pogotovo kada se radi o prostoriji koju ne koristite samo vi. U današnje vreme, moguće je videti da se sve više stavlja akcenat na prirodno osvetljenje. Često su to velike staklene površine kroz koje se pruža pogled na pejzaž napolju ili su to krovni prozori, koji mogu da učine prostor vizuelno većim. 

Ukoliko pak imate manji prostor, trudite se da vam osvetljenje u kupatilu bude što bolje. Koristite LED svetla ili ona koja neće štetiti vašim očima kako biste imali što bolji ugođaj u prostoru. 

kupatilo-lavabo-lampa
Pexels.com

Ne razmišlja se dovoljno o prostorima za skladištenje peškira, losiona ili pak šminke i pribora za higijenu. Stoga često dolazi do naknadnog postavljanja određenih polica koje se često ne uklapaju u sam dizajn kupatila. Kako biste izbegli ove neprijatnosti uvek razmišljajte šta je najbolje rešenje. Da li su to ugradni ormari u kojima možete skloniti iz svog vidnog polja veš mašinu, peškire i korpu sa prljavim vešom ili će to biti neka otvorena polica na kojoj će stajati šamponi i kupke. Organizujte prostor da izgleda udobno, a da opet zadovoljite kućni budžet i sve vaše potrebe. 

Boje i materijali za vaše kupatilo

Nemojte gušiti prostor širokim spektrom boja. Uvek se odlučite za par glavnih tonova ili njihovih nijansi koje će pratiti dizajn vašeg kupatila. Razigranost oblika i šara može stvoriti nelagodu tokom vašeg boravka u njemu. Vodite računa da imate kontraste, u vidu nekih smelih boja kojima ćete razbiti monotoniju i jednostavan izgled. Ukoliko se odlučite za svedeniji dizajn, uvek možete nekim upečatljivim detaljem dati drugačiji doživljaj prostoru. Birajte boje koje će upiti svetlost ili pak dati refleksiju prostoru. 

U poslednje vreme, materijali poput drveta i mermera koriste se za pod i zidove, daju tako izgled modernog i luksuznog kupatila. Lavabo od drveta je takođe nešto što deluje veoma zanimljivo i neobično, ukoliko se odlučite da eksperimentišete. U modu se vraćaju i materijali poput bakra, te tako otmen izgled imaju i samostojeće kade koje se mogu postaviti bilo gde u kupatilu. Ukoliko se odlučite za klasičan stil i izaberete keramičke pločice, znajte ja je bitno da ne mešate više različitih stilova dizajna, kako prostor ne bi izgledao prenatrpano. 

luksuz-kupatilo
Pexels.com

Uvek pratite jedan stil i nemojte mešati dizajn nameštaja. Ukoliko ste izabrali nameštaj sa oblim ivicama onda neka sav nameštaj bude takav. Ukoliko pak želite ravne stranice, onda pratite tu liniju dizajna. Tako će vam površine izgledati čistije i svedenije.

Dozvolite kupatilu da diše

Japanski stil za dizajna kupatila podrazumeva da ste u što bližem kontaktu sa prirodom. Stoga je bitno da od svog intimnog prostora napravite malu oazu, tako što ćete oplemeniti prostor biljkama. Ukoliko imate manje kupatilo, možete kombinovati male ukrasne biljke i postaviti ih na prozorima ili pored lavaboa. Za nešto veća kupatila, tu su svakako drugačije mogućnosti. Možete napraviti i zeleni zid, gde se mogu naći razne vrste, poput puzavica ili nekih drugih biljaka koje će upotpuniti enterijer. 

Biljke odaju utisak kvalitetnog i skupog kupatila. Potrudite se da im date dovoljno svetlosti i prostora kako bi se neometano razvijale. Ukoliko niste neko ko redovno vodi računa o biljkama, kupite one koje ne zahtevaju mnogo brige. Provetravajte prostor kako se ne bi zadržavala vlaga koja smeta zelenilu. 

Na kraju, držite se čuvenog pravila da je “manje više”. Ne zatrpavajte kupatilo detaljima, neka vam glavni ciljevi budu funkcionalnost i praktičnost i bez svake sumnje ćete ostvariti maksimalne estetske potencijale kupatilskog enterijera.