Sve što treba da znate o kupovini polovnih auto delova

Polovni auto delovi postaju važna tema kada dođe do kvara na automobilu koji zahteva veći trošak, te se kupovinom već korišćenih elemenata može znatno uštedeti.

Međutim, ako nemate pravilne informacije, kupovina polovnih delova lako se može pretvoriti u noćnu moru i još veći trošak, te je važno da se dobro obavestite pre ovakve nabavke.

Koji auto delovi smeju da se kupuju polovni?

Postoje auto delovi koje možete bez problema nabavljati kao već korišćene i na kojima, očekivano, možete znatno uštedeti.

Tu su pre svega elementi poput brisača, motora za brisač i retrovizora, koji se često otkidaju i kvare, a čija nabavka kao novih nije baš jeftina. Isto važi i za sva svetla, farove i migavce, ali i branike.

Zatim, polovni auto delovi poput onih koji se svrstavaju u spoljašnjost automobila – stakla, limarija, kvake, mehanizmi za kvake – mogu se takođe bez bojazni nabavljati. Tome dodajte i sve ono što čini unutrašnjost, kao što su sedišta i tapacirung.

Koje elemente morate nabaviti nove?

Svi oni auto delovi koji se zamenjuju prilikom malog i velikog servisa moraju se nabavljati novi, jer oni garantuju pravilno funkcionisanje automobila i Vašu bezbednost.

Tako se pumpa za vodu i svi elementi sistema zupčenja moraju kupovati kao sasvim novi. Isto se podrazumeva i za set kočnica i kvačila, ali i za filtere.

O čemu se sve vodi računa kada se kupuju polovni auto delovi?

Polovni auto delovi obično se nabavljaju na auto otpadima. Iako je sada njih moguće nabaviti i preko interneta, što je svakako neuporedivo udobnije i lakše, nekada prosto morate krenuti do prvog otpada.

Tamo bi bilo dobro da povedete svog mehaničara, kako biste bili apsolutno sigurni u to da se nabavljaju ispravni korišćeni auto delovi i kako ne biste više potrošili nego uštedeli. Na taj način ćete i bolje proveriti da određeni element nema vidljive neispravnosti.

Kako god da odlazite na otpad, nipošto nemojte pristajati da sami skidate delove sa automobila, jer se često dešava da se i na ovaj način načini više štete nego koristi.

Poreklo polovnih elemenata

Bilo da kupujete preko interneta ili na otpadima, trebalo bi da znate koje poreklo imaju auto delovi koji su Vam potrebni.

U mnogim slučajevima je bolje uzeti polovan element sa auta koji je od istog proizvođača kao i Vaš, nego kupovati novi element sumnjive ili nekvalitetne proizvodnje. U skladu sa tim variraće i njegova cena, ali morate biti apsolutno sigurni u to da on potiče sa polovnog auta one marke koja je Vama potrebna.

Koji polovni auto delovi se ne isplate za kupovinu?

Postoje i oni auto delovi koje se ne isplati kupovati kao polovne, iako nisu opasni za funkcionisanje auta u celini. To su, pre svih, ventilatori, amortizeri i prekidači.

U istu grupu spadaju i dizne, diskovi, pumpa ulja, opruge i svi auto delovi koji čine izduvni sistem. Njima dodajte i hladnjake, letvu volana i punjač, te vodite računa ako Vam bilo koji od ovih elemenata zatreba da ih nabavite kao nove, jer nema velike i preterane razlike u ceni, te samim tim ni veće uštede.