Otežani uslovi za vožnju i kako ih savladati bez muke

Vožnja nije uvek opuštajuća i prijatna. U njoj se ne može stalno uživati i vraćati joj se sa istom strašću kao i na početku.

To važi prvenstveno za one vozače koji su naviknuti na vožnju u teškim ili otežanim uslovima. Šta se sve podrazumeva pod teškim i otežanim uslovima?

Naravno, kao prvo tu je vožnja tokom noći, vožnja po planinskim putevima, po vetru, vožnja po blatu, po ledu, po magli ali i po kiši. Ništa od ovoga se ne može dovoljno naučiti u auto skoli, pa početnici prave veliki broj grešaka, a na njihovim auto delovima ostaju tragovi ili ih tokom vremena moraju promeniti.

Vozite sigurno tokom noći, u magli i po kiši

Glavni otežani uslovi za vožnju, odnosno kada najčešće stradaju pojedini auto delovi, su vožnja u noćnim uslovima ili pod slabim osvetljenje, a tu je i najčeđća ona jutarnja magla kao i kiša koja uvek može da nas iznenadi. Tokom noće vožnje je od velikog značaja da svoje oči naviknete na takvo osvetljenje koje je tada dostupno.

Takođe, promenite nagib unutrašnjeg retrovizora, kako Vam ne bi smetala svetlost automobila koji se budu našli iza Vas. Samo jedan tren i jedan cm nameštanja tog retrovizora može da Vam uštedi gomilu novaca koje biste morali da izdvojite ako bi Vam se neki auto deo pokvario prilikom manjeg sudara. Još jedan dodatan savet za noćnu vožnju – ne vozite previše brzo.

Tokom kišnih dana, vožnja je mnogo teža. Vidljivost je otežana a putevi postaju klizavi. Auto delovi kao što su pneumatici mogu tada najbrže da stradaju. Značajno je držati dobru udaljenost od automobila koji se nalazi ispred Vas. A pored toga je preporučljivo da koristite kratka svetla. Magla je dobro poznata da smanjuje vidljivost. Zato su smišljene maglenke, odnosno svetla koja se koriste tokom maglovitih dana. Pokušajte tada da ne pretičete ljude previše, jer nije sigurno koliko možete da vidite suprotan pravac ispred Vas.

Sačuvajte automobil i auto delove tokom vožnji po snegu, ledu i planinskim uslovima

Zima je sve bliža, a mogućnost za sneg uvek postoji. Kada padne sneg, automobil i auto delove posebno moramo da pazimo. Kada se vozite – ne smete jako da stiskate papučicu gasa, a ni papučicu kočnice.

To su dve najkobnije greške, a tada znaju da otkažu papučice, kvačilo kao i sve što je s njima vezano, tačnije auto delovi koji su od najvećeg značaja za Vašu sigurnost. Kada se pomisli na blago stiskanje papučica, to je bitno kako Vaš automobil ne bi proklizavao, odnosno da ne bi došlo do klizanja na takvim putevima. Prvo i osnovno što morate da proverite kod servisera za auto delove pred polazak na planinska pordučja su kočnice.

Pored toga, tu je i provera svih rezervnih auto delova bez kojih se ne sme kretati na put, a posebno ne na put gde se vozi kroz planinske serpentine i uzvišenja. Pored toga, proverite i kakvo je stanje na putevima, a ispratite i vremensku prognozu za taj dan, pa ako ne morate – nemojte da putujete u periodu jakih padavina.