Nova Opel Corsa

U januaru 2010. godine Opel Corsa će biti kompletno doterana sa krupnim tehničkim promenama, koje su toliko brojne da je super-mini porodica preoblikovana. Ponovo doterana linija pogonskih grupa, poboljšanja šasije i rekalibracija upravljanja daju Corsi bolje preformanse i nižu potrošnju goriva – kao i vrhunsku udobnost za putnike i uzbudljivu dinamiku vožnje…

Corsa ostaje verna svom uzbudljivom dizajnu, sa sportskim konturama i jednim od najprostranijih i najlaskavijih enterijera u svojoj klasi. Takođe se odlikuje i inovativnim tehnologijama koje su izvrsne za segment malih kola. Ove tehnologije uključuju halogenu prilagodljivu prednju svetlosnu grupu za krivine i uglove, zagrevani upravljač i integrisani sistem za nošenje bicikala FlexFix koji je Opelov unikat. Corsa, na koju otpada nekih 30 odsto ukupne prodaje Opela/Voksola, dostupna je u dve izrazito različite varijante: model u izvedbi kupea sa troje vrata i porodična verzija sa petoro vrata.

 

 

Znatno niža potrošnja goriva i povećan učinak benzinske linije

Opel Corsa se odlikuje novom linijom benzinskih motora, koja se u potpunosti uklapa u Euro 5 standarde. Svi motori su dorađeni kako bi isporučivali veći obrtni moment, dok istovremeno daju i do 13 odsto nižu potrošnju i emisiju ugljen-dioksida.
Najpopularnije benzinske pogonske grupe ( od 1 i 1,4 litre sa manuelnim i Easytronic menjačima) sada imaju potrošnju između 5.0 i 5.5 lit/100 km, uz maksimalnu emisiju ugljen-dioksida od svega 129 g/km.

Poboljšanja performansi i efikasnosti su omogućena kroz određen broj tehničkih promena:
• Nova pumpa za ulje optimizira pritisak ulja i smanjuje trenje, time smanjujući i potrošnju goriva.
• Novo-razvijeni fejzer dvostruke bregaste osovine na motorima od 1.2- i 1.4-litara poboljšava proces sagorevanja, time dajući povećanu snagu i obrtni moment.
• Novo upravljanje termostatom skraćuje fazu zagrevanja motora, čime dodatno smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova.
• Pokazatelj za promenu režima na instrument ploči obaveštava vozače kako da štede gorivo.

Segment od 65 KS:
Polazni nivo motora zapremine od 1. litra sa tri cilindra sada razvija 48 kW/65 KS i 90 Nm. Ovo je uporedivo sa prethodnom generacijom, sa 44 kW/60 KS koja razvija 88 Nm. Istovremeno, potrošnja goriva i emisija gasova na polaznom nivou motora su smanjeni za 13 odsto, na 5 litara 117 g/km (u odnosu na 5,6 litara/100 km i 134 g/km). Sa tim je Corsa 1.0 najčistija od svih benzinskih super-mini automobila.
Segment od 85 KS:
Na sledećem nivou, nova verzija motora od 1.2 litre sada pruža 63 kW/85 KS i obrtni moment od 115 Nm. To je uporedivo sa 80 KS i 110 Nm kod trenutno prisutnog modela Corsa 1.2. Istovremeno, novi motor od 1.2 litra ima za 11% nižu potrošnju goriva i ugljen-dioksida kod modela sa manuelnim menjačem i 13 odsto niže vrednosti kod modela sa Easytronic automtskim menjačem (5.1 lit/100 km i 119 g/km CO2 u odnosu na 5.8 i 137 g).
Segment od 100 KS:
Motor od 1,4 litara se takođe nudi sa 74 kW/100 KS i 130 Nm obrtnog momenta – dajući veću živost u odnosu na prethodnu generaciju koja je imala 90 KS i 125 Nm, što znači 12-postotno poboljšanje u potrošnji goriva i ugljendioksida.. Uz potrošnju od svega 5,5 litara/100 km (129 g/km ugljen-dioksida), dostiže maksimalnu brzinu od 180 km/h, a ubrzava od 0 to 100 km/h za 11,9 sekundi.
Sportske verzije:
Najjači benzinski motor od 1,6 litara kod modela Corsa Gsi (110 kW/150 KS) i OPC (141 kW/192 KS) verzije takođe donosi značajno poboljšanje u vezi sa potrošnjom goriva i emisijom ugljen-dioksida. To se postiže kroz optimizovanu kalibraciju motora za Euro 5 i 95 RON (GSi) ili 98 RON (OPC) goriva. Prosečna potrošnja goriva za obe varijante je sada smanjena za 9,5 odsto na 7.3 l/100 km uz emisije ugljen-dioksida od 171 g/km kod GSI odnosno 172 g/km kod OPC modela.

Prenosni mehanizam u opsegu od optimalne potrošnje goriva do boljih performansi

U mnogim slučajevima, nova benzinska Corsa nudi izbor između niskog i visokog odnosa prenosa. Tradicionalno, prenosni mehanizmi niskog odnosa se uparuju sa benzinskim motorima za sportskije menjače sa većim brojem obrtaja, dok menjači visokog odnosa kod dizel vozila, nadoknađuju uži opseg broja obrtaja i pružaju ekonomičnuju vožnju.

 

 

Kako su svi benzinski motori sa unapređenim vrednostima obrtnog momenta, naročito pri nižem broju obrtaja, takođe je bilo moguće da se upare sa prenosnim mehanizmima visokog odnosa.

 

 

Izvor: Automagazin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *