Zašto tako dobro ide prodaja stanova na Zlatiboru

Popularnost Zlatibora kao vodećeg planinskog centra u Srbiji i mesta koje beleži nove rekorde posećenosti i broja noćenja, doprinosi da je već duži period to atraktivna lokacija na kojoj ubrzanu gradnju prati odlična prodaja stanova. 

Preovladava mišljenje da je kupovina apartmana ili stana dobra investicija, bilo da su poslovni razlozi u pitanju ili izbor Zlatibora kao stalnog ili povremenog mesta življenja. 

Ako se sadašnja situacija na Zlatiboru uporedi sa parametrima perspektivnog razvoja nekog naselja, onda Zlatibor ima sve šanse da iz sada naseljenog mesta izraste u novi grad. 

Razvojne šanse Zlatibora

Na odličnu prodaju stanova na Zlatiboru utiče dobra razvojna perspektiva koja se meri sa nekoliko ključnih kriterijuma. To su:  

  • lokacija, 
  • ekonomska osnova,
  • infrastruktura,
  • obrazovanje i zdravstvo,
  • zaposlenost,
  • kulturni život,
  • prirodno okruženje.

Po svakom od ovih parametara Zlatibor ima dobar potencijal da bude sredina za funkcionalan i lep život svojih stanovnika. Lokacija je na jednoj od najlepših planina Srbije, poznatoj kao vazdušna banja sa višestrukim blagotvornim dejstvom na oporavak i lečenje plućnih i srčanih bolesti, posebno bolesti štitaste žlezde i malokrvnosti. 

Ekonomsku osnovu čini bogat prihod od turizma i pratećih usluga, koji se planski i organizovano usmerava u infrastrukturno opremanje naselja (saobraćajnice, obilaznica, komunalne usluge) i sadržajniji život njegovih stanovnika (mogućnost dobrog snabdevanja, kulturne aktivnosti, naročito leti). Time se uzvratno jača turistički potencijal sa dugoročnim planiranjem izgradnje novih sadržaja koji bogate turističku ponudu. 

Raste i broj novih radnih mesta, a posao ovde nalaze i ljudi iz šire okoline. Tendenciju rasta i razvoja potvrđuju rezultati popisa 2022. godine koji beleže porast broja lica sa stalnim boravkom. Za poslednjih 10 godina povećao se za 821 stanovnika, sa 2.881 u 2011. godini na 3.702 u 2023. Uz susednu Čajetinu sa 3.735 stanovnika, Zlatibor čini funkcionalnu celinu i centar ovog planinskog kraja.   

Zasluženo poverenje

Poverenje je svakako zasluženo uspešnom realizacijom brojnih investicija opštine Čajetina, od kojih je najviše uloženo upravo u uslove života u urbanom centru Zlatibora. Plansko investiranje usmereno je pre svega na dobrobit stanovništva ovog kraja, a naravno i mnogobrojnih turista i posetilaca. Ubrzano se menja turistički Zlatibor, ali i uslovi života za one koji su odlučili da ovde žive, da imaju svoju kuću ili stan, zaposlenje ili mirne penzionerske dane. 

Zlatibor je primer kako treba raditi u korist svog kraja, a to je uslovilo da je ova sredina jedna od retkih s pozitivnom stopom nataliteta i uvećanim brojem stanovnika. Razvijenost područja višestruko utiče na interesovanje investitora za nova ulaganja, kako u stambenu gradnju, tako i u druge turističke i infrastrukturne projekte. 

To prati kontinuirano dobra prodaja stanova, tako da imati stan na Zlatiboru nije samo stvar prestiža već i iskrenog uverenja da se tu može lepo živeti. 

Dobra prodaja stanova Zlatibor čini još atraktivnijom lokacijom 

Zlatibor je veoma privlačan za buduće kupce. A njih nije malo i očito da mogu dobro da plate, ali pod uslovom da dobiju očekivani kvalitet. Zato je sve više luksuzno opremljenih stanova u višespratnicama moderne estetike, sa garažama, bazenima, spa centrima i drugim pogodnostima udobnog stanovanja.  

U ponudi su stambene jedinice od manjih apartmana do velikih luksuznih stanova. Konkurencija čini svoje i investitori na taj izazov odgovaraju kvalitetnom gradnjom, sa arhitektonskim i dizajnerskim specifičnostima kojima se može izaći u susret i zahtevnim kupcima kakvi na Zlatiboru preovladavaju. 

Različite su i lokacije gde se nudi prodaja stanova, od strogog centra naselja do perifernih delova koji su dalje od centra i gužve tokom turističke sezone. Ukupno gledano, centar Zlatibora dobija novi savremeni izgled, sa prostranim Kraljevim trgom, brojnim kafićima, restoranima, poslastičarnicama, prodajnim objektima za razne potrebe – i jezerom sa čarobnom multimedijalnom fontanom.