Vodič kroz bežične blutut zvučnike

Organizacija žurke, izleta ili druženja na otvorenom je sa dolaskom bežičnih blutut zvučnika postala mnogo lakša nego ranije.

Blutut zvučnici već sad imaju prilično veliku popularnost u svetu, a i probijanje na našem tržištu već postaje primetno.

Najbolje bi bilo da se najpre pozabavimo pitanjem kako uopšte funkcionišu blutut zvučnici (ili origninalno bluetooth zvučnici) čime ćete moći da uvidite njihove brojne prednosti u odnosu na zvučnike sa kablovima i Wi-Fi bežičnim zvučnicima.

Funkcionisanje blutut zvučnika

Zvučnici su u najvećem broju slučajeva povezani kablom do izvora zvuka.

Kod blutut zvučnika ovako nešto nije slučaj, zvuk se od izvora do zvučnika ne prenosi kablovima, nego blututom.

Dakle, da bi se zvuk mogao preneti potrebno je da i audio izvor ima ugrađen blutut.

Postoji još jedna vrsta bežičnih zvučnika, to su, takozvani, Wi-Fi zvučnici.

Blutut zvučnici su definitivno u prednosti u odnosu na Wi-Fi zvučnike iz razloga što blutut zvučnicima nije potrebna internet konekcija da bi mogli funkcionisati.

Stoga Wi-Fi zvučnici nisu namenjeni za konstantno prenošenje, ali mogu dobro funkcionisati kao fiksni zvučnici.

Još jedna mana Wi-Fi zvučnika u odnosu na blutut jeste što internet konekcija može često biti promenjiva, samim tim može doći i do prekidanja zvuka kada jačina signala opadne.

Kako blutut zvučnici funkcionišu prostim uparivanjem sa drugim aparatom, ove nevolje se sa njim ne dešavaju. Upravo iz tog razloga ovi zuvčnici predstavljaju savršen izbor ukoliko želite da dobro ozvučenje bude uz vas u svakom trenutku.

Uparivanje se vrši tako što se uključi blutut na zvučnicima i pronađe se signal na telefonu ili na laptopu. Ovaj proces se dešava samo prilikom prvog uparivanja, kada dati uređaj biva memorisan.

Zvučnici odlično funkcionisati bilo gde, na izletu, plaži na žurci, u automobilu, ili kod kuće. Sve što je potrebno jeste da se telefon, laptop ili kompjuter nalazi u domenu blutut zvučnika.

Domet blutut zvučnika najčešće iznosi 10 metara.

Jačina ovih zvučnika varira od njihovog kvaliteta, ali u svakom slučaju zvuk je znatno bolji od zvučnika laptopa ili telefona. Sa nekoliko blutut zvučnika možete napraviti i veliku žurku, a zvuk će biti sinhronizovan jer su svi zvučnici upareni sa jednim uređajem. I sve to bez i jednog kabla!

Slušanje muzike nije jedina funkcija ovih zvučnika. Pošto prilikom puštanja muzike sa telefona često može da se desi da telefon zazvoni, ovi zvučnici imaju ugrađen i manji mikrofon. Poziv se automatski prenosi na zvučnik, odakle možete da se javite i pričate. Nakon završetka razgovora muzika se nastavlja.

Kao i svaki bežični aparat i blutut zvučnici se pune na beteriju. Uz zvučnik dobijate i USB punjač. Dužina punjenja zavisi od samog modela, ali obično traje između 2, 3 sata. Baterija najčešće traje od 6 do 12 sati, mada postoje i znatno skuplji modeli čija baterija može trajati čak i do 40 sati.

Baterija pojedinih modela se može napajati i strujnim kablom. Takođe, neki drugi modeli sa masivnijim baterijama mogu puniti i druge uređaje putem USB kabla.

Modeli i dizajn blutut zvučnika

Modeli ovih zvučnika su izuzetno raznovrsni, a dizajn često ume biti takav da ni ne prepoznate da su to zvučnici u pitanju. Njihov dizajn može biti sličan standardnim zvučnicima, može biti i retro, takođe, može biti i u oblicima za koje biste pre rekli da su neki ukras nego zvučnik.

Blutut zvučnici se proizvode i u različitim bojama, a neretko imaju i svetla koja mogu bleštati u ritmu muzike i time upotpuniti atmosferu.

Dimenzija zvučnika je ono prvo za šta treba da se odlučite pri kupovini blutut zvučnika. Izbor dimenzija i oblika je prilično raznovrsan, a zavisi od primene. Ukoliko želite da koristite zvučnik dok vozite bicikl ili šetate logičnije bi bilo da se odlučite za manji zvučnik koji neće zauzimati puno mesta. Ti modeli su, takozvani, džepni zvučnici. Njih ćete moći bez problema nositi u rancu, džepu ili torbici.

U prodaji se mogu naći modeli koji su sasvim prilagođeni potrebama koje možete imati tokom vožnje ili šetnje, zato se često mali zvučnici prodaju sa integrisanim karabinjerima i LED svetlima.

Sa druge strane, ako želite da pravite velika okupljanja biće vam potrebni zvučnici većih dimenzija, koji će imati odličnan kvalitetet zvuka. I ovi zvučnici su lako prenosivi, mada su nešto većih dimenzija od džepnih.

Blutut zvučnici su prilično izdržljivi, a neki od modela su i vodootporni (što je naglašeno u specifikacijama), to znači da nećete morati da se brinete da li će slučajno polivanje vodom ili nešto peska uništiti zvučnike tokom žurke na plaži.

Prodaja blutut zvučnika u Srbiji

Sasvim sigurno će vas iznenaditi raznovrsnost izbora blutut zvučnika u Srbiji. U svetu je već poprilično zaživelo korišćenje ovog proizvoda, dok se u našoj državi i dalje najčešće koriste klasični zvučnici.

Međutim, uz sve prednosti koje blutut zvučnici poseduju i olakšanja u prenošenju ozvučenja koja donose, postaje samo pitanje vremena kada će ovaj proizvod postati deo svakodnevnice u našoj državi.

Ponude različitih modela možete videti na  sajtu https://www.avmarket.rs/ .