Vakcina protiv kokaina

vakcina kokain

Američki naučnici razvili su vakcinu protiv kokaina koja bi zavisnicima pružila još jedan način odvikavanja od te droge.

Vakcina sprečava drogu da dopre do centara u mozgu koji reaguju biohemijski i stvaraju ugodan osjećaj. Sastavljena je od proteina iz bezopasnog virusa prehlade i jednog molekula koja imitira kokain – odvoji drogu i spreči je da dopre do moždanog centra koji daje osećaj udobnosti, kaže Ronald Kristal, naučnik na Odseku za genetiku i medicinu Medicinskog fakulteta „Vil Kornel“ u Njujorku.

Kristal je predvodio ekipu naučnika koji su vakcinisali miševe, a potom im ubrizgavali kokain:

„Davali smo kokain miševima jednom sedmično. Recimo, kao da neko ide na zabavu i jednom sedmično uživa u kokainu. Miševima nije bilo ništa: prvu sedmicu, drugu, treću… Mi im dajemo kokain, a miševi samo sede kao da smo im dali vodu“, rekao je on, objašnjavajući kako su se miševi ponašali nakon primanja vakcine.

Učinak vakcine trajao je u eksperimentima sa miševima 12 sedmica.

Kristal kaže da je verovatnije da će kod ljudi koji se oporavljaju od zavisnosti trebati dodatna vakcinacija baster dozama. Još je najmanje jedna vakcina protiv kokaina u fazi kliničkih proba, ali za sada studije pokazuju da je samo 40 odsto efikasna u sprečavanju želje za kokainom.

Kristal kaže da je njegova vakcina vrlo efikansa kod miševa, zato što je udružena sa virusnom česticom na koju je tijelo vrlo dobro naviknuto.

„Naš imunološki sistem reaguje vrlo brzo i vrlo energično protiv virusa, a virus prehlade je na vrhu te kategorije. Dakle, uzeli smo jedan adenovirus, rastrgali ga u deliće i na te deliće pričvrstili kokain“, objašnjava on.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *