Uskoro solarijumi u Ruskim zatvorima

solarijum
U ruskom zatvoru Butyrka uskoro će biti postavljeni solarijumi s ciljem poboljšanja uslova boravka zatvorenika…
U ovom strogo kontrolisanom zatvoru u centru Moskve, koji postoji od 19. veka, svojevremeno su robijali progonjeni književnici u doba SSSR-a – Alexander Solzhenitsyn i Isaak Babel, te rođak Adolfa Hitlera – Heinrich.

„Razvijamo dodatnu medicinsku službu, pa ćemo čak instalirati i solarijume,“ rekao je upravnik Butyrka Sergei Telyatnikov ruskim medijima.

Prema njegovim rečima, solarijumi, koji će služiti u medicinske svrhe, biće postavljeni do kraja ove godine. On je dodao da će zatvorenici za potrebe provere zdravstvenog stanja imati pristup i ultrazučnim sistemima, dok će u budućnosti čak imati i banjske rekvizite – poput blatnih kupki.

Teljatnikov je najavio da će zatvorenicima biti omogućen pristup i „skype“ putem kojeg mogu razgovarati sa rodbinom.

Ruski pretrpani i slabo opremljeni zatvori skrenuli su pažnju javnosti u novembru 2009. godine, nakon smrti advokata Sergeja Magnitskog, koji je poslednje dane svog života proveo u Butyrki.

Advokati navode da je Magnitski, koji je bio savetnik nekada najvećeg investicionog fonda u Rusiji, bio nelegalno smešten u zatvor i nije mu obezbeđen potreban medicinski tretman uprkos nekoliko zahteva.

Ruska Federalna zatvorska služba saopštila je, što je bilo krajnje neuobičajeno, da je delimično odgovorna za smrt Magnitskog.

Početkom godine zatvorska služba je saopštila da je skoro polovina zatvorenika u Rusiji obolela, da je veliki broj njih zaražen virusom HIV-a ili ima tuberkulozu. Do takvog stanja došlo je zbog zastarele medicinske opreme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *