Pripremni razgovori sa Vašim detetom pred polazak u vrtić

Deci je potreban kontakt i komunikacija sa svojim vršnjacima. Ali, da bi dete to ostvarilo, roditelj mora da popriča s njim i da objasni kako se i šta radi, da li se nešto sme ili ne, i kako se sve to izvodi. Biti roditelj je velika odgovornost, i s tim ide mnogo obaveza koje su veoma teške, a opet su i veoma lepe.

Vi kao roditelj morate da budete odličan psiholog svom detetu tokom čitavog života, a posebno u periodu polaska u vrtić. Ukoliko ste odabrali jedan od privatnih vrtića, nećete morate da se mučite sa objašnjavanjem zbog čega treba ustajati rano i biti uvek na vreme spreman za polazak u vrtić. Sve ostalo – morate da objasnite.

Privatni vrtići

U privatnim vrtićima će se Vaše dete susretati sa manjim brojem dece nego što je to slučaj u državnim ustanovama. To mu isto možete naglasiti tokom razgovora koji budete imali pred sam upis. Dajte detetu do znanja da će tamo upoznati nove drugarice i drugare s kojima će provoditi dobar deo dana, dok Vi radite. Sve u detalje objasnite, a to će dete veoma da ceni. Privatni vrtići će Vam bar u jednom olakšati posao – pošto su u vremenskim ograničenjima veoma fleksibilni. Uz to, konstantno će Vas informisati o aktivnostima deteta tokom dana i na kraju kad dođete po svoje dete reći će Vam šta je i kako bilo, gde je bilo problema, ako ga je uopšte i bilo. Kod privatnih vrtića vaspitači mnogo više pažnje posvećuju individualnim kvalitetima deteta, pošto su privatni vrtići mnogo bolje snabdeveni savremenom opremom, i iz tog razloga – dete, polako ali sigurno, može da pronađe sebe, čak i u tako „sitnim“ godinama. Pored crtanja, izrade poklona njihovim ručicama, deca mogu da se oprobaju u raznim drugim aktivnostima. Dodatna dobra strana privatnih vrtića je i veći prostor, a kod nekih i posebna fiskulturna sala. To sve omogućava Vašem detetu da se sjajno provede, da zaboravi da je razdvojeno od Vas na par sati, a za to vreme se sjajno zabavlja, druži, a uz to i uči. Sve su to prednosti privatnih vrtića, pa će Vašem detetu biti mnogo lakše da se uklopi u ovakve manje grupe dece, nego što bi to bio slučaj sa grupama od preko dvadesetoro.

Vredne životne lekcije

Već i u tom periodu, a neki stručnjaci ističu – posebno u tom periodu, dete informacije upija kao sunđer. Zbog toga detetu, pred polazak u privatne vrtice, objasnite pojedine životne lekcije. Prvenstveno se tu misli na ponašanja sa vršnjacima, druženje sa istim, tačnije da se izbegavaju konflikti i da se sve rešava razgovorom i mirnim putem. Nemojte detetu da pretite zabranama i kaznama. Nije odmah vreme za to. Uzmite barem mesec dana vremena i sebi i njemu kako biste razgovarali o vrtiću. U privatnim vrtićima taj razgovor preuzimaju vaspitači, koji su tamo kako bi pomogli Vašem detetu u svakom koraku. Međutim, nikad nije previše istaći tu činjenicu da je razgovor veoma bitan, ako ne i krucijalan, kako bi dete bilo spremno i fizički i psihički za polazak u vrtić.