Otvoren prvi gay kafić u Kini

Nakon tronedeljnog odlaganja, prvi gay kafić u Kini uz odobrenje države otvoren je u turističkom gradu Dali, u južnoj provinciji Yunan.
Kako izvještava agencija Sinhua, svečanom otvaranju kafića prisustvovalo je sedamdesetak osoba, uglavnom homoseksualaca među kojima je bilo i desetak gostiju iz drugih kineskih gradova.

Vlasnik kafića, Zhang Jianbo (36), precizirao je da će kafić raditi na „promociji i promicanju svijesti o sidi“ i da će klijentima besplatno biti distribuirani prezervativi.

„Lokal će biti otvoren do ponoći, sedam dana u nedjelji, a cijene pića su veoma pristupačne“, kazao je Zhang koji je istovremeno i direktor dermatološkog odjela u bolnici u Daliju kao i osnivač lokalnog Udruženja za prevenciju side.

U Kini je homoseksualnost predstavljala krivično djelo sve do 1997. godine, a do 2001. je tretirana kao mentalna bolest.

Od prije par godina, u velikim gradovima kao što su Peking, Šangaj, Guangdžu i Šendžen, postoje sastajališta i sajtovi za homoseksualce koje posjećuju na desetine hiljada osoba.

Prema pisanju lista China Daily, u Kini ima oko 30 miliona deklarisanih homoseksualaca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *