Osumnjičen za utaju poreza, pa doktorirao na tu temu

novac
Slovenski ekonomista odbranio je u ponedeljak doktorsku disertaciju na temu utaje poreza u europskom komparativnom pravu, što ne bi bilo čudno da istu temu nema i pravosudna istraga koja se vodi protiv njega….

Jedan 30-godišnjak iz Maribora uspešno je na privatnom Europskom pravnom fakultetu u Novoj Gorici odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom ‘Ustavno-pravni aspekt oporezivanja nekretnina i utaja poreznih obaveza, komparacija Slovenija – države bivše Jugoslavije’, navode slovenski mediji, ali dodaju da je doktorant sa spomenutom temom imao iskustva i u praksi.

Novopečeni doktor se kao preduzetnik zajedno sa prijateljem pre dve godine našao u središtu istrage policije i državne poreske uprave, jer se sumnjiči da je uz pomoć tzv. poreznog vrtuljka, koji se sastoji u fiktivnim transakcijama preko fiktivnih kompanija, državu oštetio za 500.000 eura, odnosno neopravdano vraćenog PDV-a. Navodno je reč o fiktivoj prodaji dveju luksuznih jahti, a neopravdano vraćeni PDV preduzetnici su potrošili za ‘finansiranje svog raskošnog životnog stila’.

Mediji tvrde da je pod sumnjom utaje poreza bio i njegov stric, protiv kojega je takođe pre dve godine pokrenut postupak utvrđivanja utaje poreza, a sumnjiči se da je državi dužan više od sedam miliona eura. Postupci protiv jednog i drugog još nisu došli do podizanja optužnice, iako je istraga prikupila prilično dokaza, navode slovenački mediji.

Isto tako, prenose i izjave osumnjičenog da mu je u pripremi doktorata jako pomoglo iskustvo u kojem je ljudima savetovao u postupcima protiv poreske uprave, koja po njegovoj oceni previše koristi tzv. disrecijsko pravo u određivanju poreza. Odbacuje optužbe o utaji poreza i tvrdi da je upravo zbog svoje savetodavne uloge pri poreskim pitanjima upao u oči poreznicima i policiji i postao njihova ‘meta’, pa su zbog toga navodno protiv njega i pokrenuli ‘neopravdanu’ istragu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *