Od čega se prave sigurnosna vrata?

Kada je u pitanju izbor spoljašnjih vrata, samo je potrebno da pronađemo nešto što izgleda dobro, zar ne? Dovoljno je da ispoštujemo estetske standarde i da uklopimo ulaz u naš dom sa ostatkom arhitekture? Zapravo, daleko od toga. 

Kad su ulazna vrata u pitanju, estetika nije jedino čime se morao pozabaviti. Naravno, želite da vrata koja kupite vašoj kući daju moćan izgled koji ostavlja utisak. Ali postoje i drugi faktori koji su podjednako važni. Ono što je najvažnije, želite vrata koja će pružiti sigurnost tako da se vaša porodica može opustiti znajući da su bezbedni od potencijalnih napadača koji žele da provale u vaš dom. S

tatistika kaže da se samo sigurnosna vrata višestruko isplate. Provalnici na prvi pogled znaju koliko im je neki zahvat komplikovan (koliko vremena i opreme im je potrebno) i od takvih rizičnih akcija lako odustaju.

Da bi sigurnosna vrata bila dobra potrebno je više uslova, al je za njihov kvalitet najbitniji materijal od koga su napravljena. Evo koja su 3 važna faktora koji će vam pomoći da odlučite koji je najbolji materijal za vaša ulazna vrata.

Bezbednost

Sigurnost i sigurnost vašeg doma treba da budu na vrhu liste kada odlučujete koji je najbolji materijal za ulazna vrata za vaš dom. Dok su drugi faktori važni, oni blede u poređenju sa potrebom da vaša porodica bude bezbedna.

Sigurnorna vrata se prave od mnogih materijala, poput drveta, aluminijuma i fiberglasa, ali bez sumnje, najsigurniji materijal za ulazna vrata je čelik. Međutim, i pored toga što su vrata od čeličnog lima najjača, ona su i najjeftiniji tip vrata na našem tržištu. Zbog toga što je kod ovih vrata najbolji odnos cene i kvaliteta, vrata od čeličnog lima su i najčešći izbor kupaca na našem tržištu.

Čelična vrata imaju unutrašnji okvir koji je napravljen ili od drveta ili čelika da bi im dao veću čvrstoću, dok izolacija od kamene vune ispunjava neiskorišćeni unutrašnji prostor. Pošto je čelik tako jak, ova vrata će izdržati silu, bez obzira koliko ih tuku, ili pokušavaju da ih izvuku iz ležišta.

Svako ko pokuša da provali u vaš dom naći će se u izgubljenoj bici ako pokuša da probije jedna od ovih vrata! Čelična vrata imaju i druge benefite za vaš dom, kao što su dugovečnost i povećana energetska efikasnost.

Trajnost

Kada su ulazna vrata u pitanju, izdržljivost i sigurnost idu ruku pod ruku. Što su vrata jača i izdržljivija, to će nekome biti teže da ih probije. 

Tokom godina habanja, čak i jaka vrata mogu početi da pokazuju znake zlostavljanja. Čelik je prvi izbor kada tražite izdržljiva vrata. Čelična vrata mogu da se udubljuju, ali ne pucaju i ne oštećuju se kao drvena vrata.

Međutim, ako tražite materijal koji traži minimalno održavanje, odgovor je fiberglas. Ovaj materijal je dizajniran tako da se ne udubljuje, ne ljušti ili truli i trajaće godinama u svim vremenskim uslovima. Ugrađen u jak okvir, fiberglas je siguran kao čelična vrata. Neke modele sa fiberglasom pogledajte klikom ovde.

Treba znati da je fiberglas skuplji od čelika i nije tako česta opcija u našim salonima. Ali ako želite da instalirate najbolja vrata u vašem domu, koja će obezbediti sigurnost, energetsku efikasnost i dugoročnu izdržljivost, fiberglas je odličan izbor.

Energetska efikasnost

Još jedan važan faktor u izboru materijala za sigurnosna vrata je koliko su energetski efikasni. Opet, fiberglas je pobednik i u ovoj kategoriji. Na kraju krajeva, to je materijal koji je napravio čovek i dizajnirao ga imajući na umu korišćenje energije.

Sva vrata od fiberglasa iznutra imaju debeli sloj pene da zaštiti vašu kuću od spoljašnjih elemenata i izoluje vaš dom za maksimalnu energetsku efikasnost. Ovo može da važi i za čelična vrata, ali postoji više varijabilnosti sa čelikom, pri čemu neka vrata imaju efikasnu penu koja ih ispunjava, a druga su ostala prazna pored unutrašnjeg okvira. Čelik provodi više toplotu, što ga čini manje energetski efikasnim. Zbog toga su sigurnosna vrata od čeličnog lima dobar izbor za stanove u zgradi. Za prirodni izolator, drvena vrata su takođe odličan izbor. Međutim, morate odabrati dobru opciju od tvrdog drveta da biste izvukli najveću energetsku korist od drvenih vrata.

Proizvođači danas uveliko rade na razvoju novih načina za poboljšanje energetske efikasnosti, pa su ova tri materijala dobra za uštedu novca na vašem računu za struju. Razmislite dobro koje su vaše posebne potrebe i koji materijal će najbolje ispuniti sve što zahtevate od njih.

Kako odlučiti koji materijal je najbolji za vaš dom?

Sa toliko faktora koji utiču na to koji materijal će biti najbolji za vaša ulazna vrata, može biti teško odlučiti koji da odaberete. Savet je da prvo uzmete u obzir da li su vam potrebna vrata za stan ili kuću. Ako kupujete vrata za kuću, uzmite u obzir toplotnu izolaciju, a ako renovirate vrata u stanu, zvučna izolacija je od velike važnosti. Za bezbednost sigurnosnih vrata, najbolje je da birate vrata sa bravom koja se zaključava u više smerova i sa više pozicija zaključavanja. Kodirani ključevi, veći broj brava i kvalitetni materijali učiniće da vaš dom bude udobno i sigurno utočište kakvo želite!