Najveći dijamant na svetu

U Pretoriji, Južna Afrika, pre 105 godina, Frederik Vels otkrio je najveći dijamant na svetu (Cullinan)…
“Velika zvezda Afrike“ koja označava ime ovog dijamanta, u nebrušenom stanju ima 3100 karata i težak je 622 grama. Od tog dijamanta napravljeni su 9 velika dijamanta i 96 malih skupocenih kamenja.
Najveći od njih, 530-karatni u obliku suze vlasništvo je britanske kraljice Elizabete II čiju krunu krasi godinama, a svi ostali takođe su u britanskoj kraljevskoj riznici.

Brušenje Kalinana počelo je 3. marta 1908. godine i trajalo je osam meseci. Kada je otkrio dijamant, Vels je u početku mislio da su mu taj dragi kamen podmetnuli saradnici u rudniku kao šalu. Posle analiza se, međutim, pokazalo da je reč o pravom otkriću – dijamantu težine 3106,75 karata.

Ime Kalinan dobio je po vlasniku rudnika Tomasu Kalinanu, koji ga je otvorio 1902. godine. Kalinan je od vlasnika otkupila vlada južnoafričke burske države Transval 1907. godine i poklonila ga britanskom kralju Edvardu Sedmom, za 66. rođendan.

 

Najveća nalazišta dijamanata bila su u Indiji. A 1871 godine u Južnoj Africi, pored Kimberlija pronadjeno je prvo nalazište dijamanata.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *