Najmanji zatvor na svetu

zatvor
Zatvor koji se nalazi u San Marinu nije samo najmanji već i najudobniji na svetu. Ima šest ćelija raspoređenih na dva sprata, a obroke za zatvorenike isporučuje obližnji restoran.

Ova državica, koja se prostire na 61 kvadratni kilometar i ima manje od 30.000 stanovnika, važi za zemlju sa najmanjim zatvorom na svetu.

Kaznena ustanova, smeštena u nekadašnjem manastiru Kapucinera, ima šest ćelija koje su uglavnom prazne tokom cele godine. Najviše zatvorenika bilo je 2008. kada su 12 muškaraca i jedna žena odslužili 939 dana iza njenih rešetaka.

U zatvoru je trenutno samo jedan zatvorenik koji služi jednogodišnju kaznu zbog nasilja u porodici. Najverovatnije je da mu ovde usamljenost najteže pada, jer osim svog advokata i čuvara nikog nikada ne vidi, prenosi Srbijanet.

Na raspolaganju su mu biblioteka, gimnastička sala, zatvorsko dvorište, TV sala, pomoćna kuhinja i trpezarija gde dobija obroke koje isporučuje obližnji restoran. Uslovi u zatvoru su takvi da su zatvorenici u susednoj Italiji ovu ustanovu prozvali „Sejšelima“.

Kako piše milanski list Republika, predstavnici Evropskog komiteta za prevenciju torture nisu mogli da se načude stepenu komfora u zatvoru „Kapucineri“. Stefano Palmuči, jedan od zvaničnika San Marina kaže da su „predstavnici komiteta došli par puta, ali nisu našli nijednog zatvorenika. Bili su začuđeni, nisu znali s kim da razgovaraju“. „Prošli put su se sreli sa jednim zatvorenikom i nakon što su napisali izveštaj stavili su nas na poslednje mesto rang liste najgorih zatvorskih uslova u svetu“, naveo je Palmuči.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *